Prvi put u istoriji istraživanja otkriveni nemumificirani ostaci krokodila

Arheolozi su otkrili krokodilske glave zakopane u prastaroj nekropoli starog Rgipta, iako je poznat običaj starih Egipćana da mumificira ju svakojake životinje i da se sahranjuju sa njima ovo je prvi zabeleženi sahranjivanja na ovaj način sa njima u grobnicama.

U studiji, koju je sproveo međunarodni tim istraživača, detaljno je prikazano otkriće 9 lobanja krokodila otkrivenih među ruševinama tebanske nekropole u dolini severnog Asasifa u blizini Luksora na zapadnoj obali Nila.

Veliki broj mumifikovanih krokodila je otkriven na lokalitetima starog Egipta, a da ni ne pominjemo milione mumifikovanih pasa, mačaka, babuna, lavova, konja, koza, zmija, ptica itd. Međutim, veruje se da je ovo prvi zabeleženi slučaj nemumifikovanih glava otkrivenih u kontekstu pogreba i ritualne sahrane.

Kako objašnjava doktor Patrik Čudzik sa Poljskog centra za Mediteransku arheologiju:

Detaljna analiza dela grobnice pokazala su da su krokodilske glave postavljene u okviru prostorija grobnice. Stoga, jasno je da su bili deo pogrebne ceremonije, odnosno rituala, pre 4.000 godina tokom perioda Srednjeg carstva.
U kontekstu hiljada mumifikovanih krokodila otkrivenih uzduž i popreko starog Egipta, ovo otkriće nemumifikovanih ostataka krokodila, tačnije samo glave i kože je zaista veoma neobično. Zapravo, po običaju, ostaci ovih svetih reptila su sahranjivani u posebno pripremljenim grobnicama.

Detaljnija analiza ostataka pokazala je da su u pitanju mladi krokodili, dužine do 5 metara. Ova vrsta je najveća i najopasnija od svih vrsta krokodila na Afričkom kontinentu i može se naći širom subsaharske Afrike.

Grobnica je prvi put iskopavana daleke 1922. godine, u okviru nje otkrivena su dva zagrobna kompleksa - jedan posvećen visokom činovniku Ketiju, koji je živeo tokom vladavine faraona Mentuhotepa II (2055 - 2022. p. n. e.) a druga koja je pripisana vezira sa dvora istoimenog faraona.

Par je očigledno bio visokog društvenog statusa u Egiptu, što ukazuje da su krokodili koji su sahranjeni sa njima bili visoko cenjeni i vredni u ovom periodu egipatske istorije. Međutim, istraživači sumnjaju da krokodili imaju bilo kakve veze sa kultom Sobeka, staroegipatskim božanstvom predstavljenim sa glavom krokodila.

Simbolika ili značenje ovih nemumificiranih glava sahranjenih sa plemstvom i dalje ostaje kompletna nepoznanica. Kako god da okrenemo, jasno je da je u životu starog Egipta krokodil bio na visokom mestu kao i da su stari Egipćani posvećivali njima veliki deo svog vremena.

pročitajte još

Muškarac (68) se obesio

Autor: redportal.rs