Važio za najmoćnijeg čoveka SFRJ

Sve do 1966. godine smatran je za drugog čoveka komunističke Jugoslavije i najlojalnijeg Titovog saradnika.

Aleksandar Leka Ranković bio je jedna od najznačajnijih ličnosti posleratne Jugoslavije. Predratni komunista, član Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije i partizanskog Vrhovnog štaba za Srbiju, nakon Drugog svetskog rata došao je do najviših državnih funkcija.

Do 1953. godine nalazio se na dužnosti ministra unutrašnjih poslova FNRJ, zatim potpredsednika Saveznog izvršnog veća, a od 1963. do 1966. godine bio je i potpredsednik SFRJ. Takođe, nalazio se i na čelu Saveza boraca Jugoslavije. Ono po čemu ga je istorija upamtila, jeste njegova uloga u formiranju i radu Uprave državne bezbednosti (UDBA). Sa državnih i partijskih funkcija je smenjen 1966. godine na Brionskom plenumu, pod optužbom da je organizovao prisluškivanje Josipa Broza Tita.

U zgradi u Ulici kneza Miloša br. 82 u Beogradu, gde je trenutno smešteno Jugoslovensko rečno brodarstvo, nekada se nalazio Rankovićev kabinet. Naime, ova zgrada je ranije bila sedište savezne OZNE - Odeljenja za zaštitu naroda (preteča UDBE).

Vrata kabineta drugog čoveka SFRJ, koji posle Rankovićeve smene nije korišćen i očuvao je autentičan izgled, nedavno je javnosti po prvi put otvorio ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

IZVOR: TW / @sicveO11

Autor: redportal.rs

#Aleksandar Ranković

#Tito

#josip broz tito

#jugoslavije

#sfrj

#udba