Prema njegovim rečima, ukoliko svetska situacija bude dozvolila Madlenijanum bi rado obnovio kontakte sa Rusijom i zapadnim zemljama

Generalni direktor Madlenijanuma Andreja Rackov je za Tanjug Reflektor govorio o planovima te opere i teatra u 2023. godini.

Rackov je rekao da je da bi u pozorištu generalno 2023. trebalo da bude godina oporavka ako se ne dese ponovo neki iznimni trenuci u svetu.

- Mi smo u ovoj sezoni uspeli da ispunimo poprilično plan i neki planovi zaostale iz 2021. i 2022. bi sada mogli doći na red da budu realizovani - rekao je Rackov.

Foto: Tanjug/Zoran Škrbić

Prema njegovim rečima, ukoliko svetska situacija bude dozvolila Madlenijanum bi rado obnovio kontakte sa Rusijom i zapadnim zemljama i nada se da će to biti uspešno.

Rackov je naveo da imaju divno partnerstvo sa operom Sankt Petersburga koja je podignuta na viši, državni nivo.

Madlenijanum je jedino pozorište pozvano u februaru u zvaničnu posetu svim kulturnim ustanovama Sankt Petersburga i Rusije, i dogovori koji budu postignuti bi trebalo da budu realizovani na jesen 2023, dodao je Rackov.

Prema njegovim rečima, Madlenijanum će u 2023. sigurno radlti jedan svetski poznat mjuzikl.

- Za sada imamo dva u opticaju. Koji će biti zavisi od mnogo faktora - rekao je Rackov.

Madlenijanum će nastaviti saradnju sa Beogradski muzičkim svečanostima i Centrom beogradskih festivala, a za leto i jesen je u planu jedan mjuzikl sa Cebefom.

Ova ustanova kulture puni 25 godina postojanja u januaru, a Rackov je primetio da je lista stvari koje su otežavajuće malo duža nego stvari koje su olakšavajuće.

Prema njegovim rečima, Madlenijanum je organizaciono i sturkturalno mali kolektiv sa 33 stalno zaposlenih, koji održavaju kompletan repertoar pozorišta 30 dana mesečno, uz angažovanje borjnih honorarnih saradnika.

- Olakšavajuća okolnost je što nemamo nijednog umetnika na plati što otvara mnogo mogućnsoti da za svaki projekat odaberemo onog ko nam je potreban. Sa druge strane svi su angažovani u svojim kućama a uskladiti termine je pomalo komplikovano - objasnio je Rackov.

U budućnosti treba očekivati da će Madlenijanum zadržati dosadašnji način rada, a Rackov ističe da su za 25 godina dobro profilisali publiku.

- Pokazalo se da se pojavljuju nove generacije i vrsta ljudi koji dolaze u 'Madlenijanum' što je pokazalo da je izbor produkcije ispravan - ocenio je direktor te kuće.

Rackov je izrazio nadu da će se u jednom trenutku prepoznati pionirski poduhvat privatnog vlasnika i finasijera, na gradskom ako ne i republičkom nivou.

Madlenijanum je odnedavno postao ustanova kulture što daje dodatni dignitet i obavezu, a Rackov se nada da če se ta obaveza prepoznati i u nekim višim instancama.

Autor: Tanjug

#Andreja Rackov

#Madlenianum

#Madlenijanum

#svetski poznati mjuzikl