Time je Beograd je posle celih 380 godina ponovo postao prestonica srpske države

Na današnji dan, 8. februara 1807. godine, srpski ustanici su u Prvom srpskom ustanku konačno zauzeli Kalemegdansku tvrđavu u koju su se Turci sklonili nakon zauzimanja Beograda 12. decembra 1806. godine.

Time je Beograd je posle celih 380 godina ponovo postao prestonica srpske države, ali su šest godina kasnije, nakon sloma ustanka, Turci su ponovo osvojili Beograd.

Foto: Wikipedia.org

Borbe za Beograd su započete 13. decembra 1806. godine, nakon što su vožd Karađorđe i ustanici razradili plan za oslobođenje grada. Napad je po starom kalendaru započet 30. novembra, na Svetog Andreja Prvozvanog.

Foto: Wikipedia.org

12 beogradskih ustanika

Na mestu gde se nalazio logor ustanika danas se nalazi Karađorđev park, gde je smešteno nekoliko kamenih spomenika koji označavaju poslednje počivalište. Na tom mestu su sahranjeni svi poginuli ustanici osim izuzev Vase Čarapića, Zmaja sa Avale, koji je sahranjen u manastiru Rakovica.

Ovih spomenika bilo je 12 ali većina ih je oštećena tokom radova na metrou ispod parka.

Karađorđev sin, knez Aleksandar Karađorđević podigao je na ovom mestu, 1848. godine, prvi spomenik u Beogradu. Spomenik je visok pet i po metara, a na vrhu se nalazio krst i natpis U slavu i čest Srb-junacima za otečestvo hrabro izginuvšim 1806. godine.

Autor: redportal.rs

#prvi srpski ustanak

#zauzimanje Beograda