grad star skoro 2 MILENIJUMA 😃

Godine 1963, muškarac iz Nevešir provincije u Turskoj odlučio je da renovira svoju kuću. Krenuo je od podruma koji je hteo da proširi, te je odlučio da sruši jedan zid - iza njega ga je čekao tunel ka MAMUTSKOM PODZEMNOM GRADU.

Muškarac, čije ime nije ostalo zapisano, je maljem probio zid i otkrio tunel iza njega, a dalje je otkrio još više tunela. Kasnija istraživanja su otkrila podzemni grad, i do 18 nivoa dubok, sa sve kapelama, školama pa čak i štalama.

Poznat pod imenom Derinkiju, grad je bio napušten vekovima. Pačetak izgadnje grada, koji je mao i do 20.000 ljudi, je započet najverovatnije u 7. ili 8. veku p. n. e. - sudeći prema izveštajima arheologa iz Turskog departmana za kulturu.

Uprkos mekanom kamenu, koji je formiran od vulkanskog pepela,, Firigijci (narod koji je podigao ovaj grad) nisu daleko stigli sa njegovim podizanjem (ili pre ukopavanjem). Prema izvoru koji se datira u period oko 370. godine p. n. e., i koji možda opisuje upravo ovaj grad, govore da su podzemne kuće bile dovoljno velike za jednu porodicu, njihove domaće životinje i ostave sa hranom.

Grad je doživeo svoj najveći procvat tokom vizantijskog perioda (od oko 393 godine n. e. pa sve do 153. godine n. e.), kada je izrastao u lavirint tunela, prostorija, sala koji pokrivaju čak 445 kilometara kvadratnih. Mreža tunela i prolaza u sebi je imala i skrivene ulaze i izlaze, ventilacione otvore, kao i bunare i kanale za vodu.

Najverovatnije je da je grad počeo kao mesto za odlaganje potrebština i hrane lokalaca, kao vrsta frižidera gde se kvarljive stvari mogu čuvati na stabilnim temperaturama. Međutim tokom vremena i kako je sve više širen, ljudi su uvideli sve njegove pogodnosti za odbranu.

Oni koji su živeli u najdubljim nivoima su na primer mogli da preseku dovod vode na nivoima na prizemlju kao i na svim nivoima iznad, čime su efikasno mogli da spreče neprijatelja da otruje rezerve vode. Tuneli su mogli da se blokiraju iznutra uz pomoć kotrljajućih i masivnih kamenih vrata, a sami prolazi i manji tuneli su namerno svi bili građeni da budu uski da bi naterali neprijatelja da se probija jedan po jedan.

Različiti narodi su ga koristili tokom više od milenijuma postojanja. Rani hrišćani su tu živeli, izbeglice od rimske vlasti, a čak su ga i islamske snage koristile kao zaštitu i centar tokom rata sa Vizantijom 780. i 1180. godine.

pročitajte još

Goreo STAN U CENTRU

Autor: redportal.rs

#2 milenijuma

#20.000

#Antika

#Arapi

#Arheologija

#Frigijci

#Hrišćani

#Rimljani

#Turska

#Vizantinci

#grci

#istorija

#kultura

#ljudi

#neverovatno

#podzemlje

#podzemni grad

#rim