Glumac je nagrađen za najbolju sporednu ulogu

Glumac i filmski producent Svetozar Cvetković dobio je nagradu za najbolju sporednu ulogu u filmu Pucnji u Marseju (Bullets Over Marseille) na internacionalom Fusion filmskom festivalu, sopštili su producenti.

Festival, koji okuplja brojne filmske stvaraoce iz celog sveta, ove godine održan je virtuelno, i to paralelno u Briselu, Valensiji i Varšavi.

IZVOR: YT / RE KREATIVNO

Fusion se zapravo sastoji od četiri festivala i odlična su prilika filmskim umetnicima kako za upoznavanje, razmenu iskustva i ideja, tako i zbog mogućnosti saradnje na različitim projektima.

Radnja filma Pucnji u Marseju reditelja Gordana Matića zasnovana je na transkriptu sa suđenja atentatorima na kralja Aleksandra jugoslovenskog i francuskog ministra Luja Bartua u Marseju 9. oktobra 1934.

Publika ima priliku da prati delove sudskog procesa teroristima koji su bili saučesnici atentatora Vlade Georgijeva Černozemskog. Svetozar Cvetković tumači lik branioca atentatora, Sana Obana.

- Ovakve nagrade najviše raduju. Niti znaš da si bio u konkurenciji, niti te ljudi koji odlučuju o nagradi znaju... vide te u jednom sjajnom i eto nagrade. Drago mi je zbog filma, reditelja, glumaca i cele ekipe, posebno jer je jedan film skromnog budžeta, a velikog rezultata postao prepoznatljiv - izjavio je povodom osvajanja nagrade Svetozar Cvetković.

Film reditelja Gordana Matića traga za odgovorom na pitanja: Da li je Drugi svetski rat zapravo počeo tog 9. oktobra 1934. godine pucnjima u Marseju na kralja Aleksandra i ministra Bartua? i Da li bi možda Evropa i svet bili drugačiji da je sprečen atentat za koji su svi znali da se sprema?

Autor: Tanjug

#Fusion filmski festival

#Pucnju u Marseju

#Svetozar Cvetković

#najbolja sporedna uloga