Tutankamonov tata je bio pomalo lud za svoje vreme...

Pokazujući još jednom da niko u antičkom svetu nije voleo bling koliko Egipćani, niti mogao da se uzlati ko oni, arheološki lokalitet iz perioda 18. dinastije sa nekropole Tel El Amarna izbacio je iz svoje utrobe pravo malo blago majstorski izrađenog zlatnog nakita. Sakriven poslednja 3 i po milenijuma, kolekcija zlatnog nakita pripadala je mladoj ženi iz grada Amarna (ili Aketaten) - prestonice kontroverznog faraona Akenatena.

Kako nam prenosi Ana Stivens sa odseka za arheologiju Univeriteta Kembridž:

Njen grob se nalazi u pustinjskom groblju severne Amarne zapadno od oblasti Severnih grobnica. U okviru nje se nalazi manji broj grobnih otvora, grobnica i grobova jama.

Na osnovu ovih različitih nalaza funerarnih struktura uspešno je određena starost njenog groba koja je smeštena u kasnu 18. dinastiju, oko 1550. do 1292. godine p. n. e. Ovaj period egipatske istorije je posebno zanimljiv, jer je bio period vladavine Aketatena takođe poznatog i pod imenom Amenhotep IV.

Iako je njegova reputacija pomalo zaboravljena usled toga što ju je kompletno zasenio njegov sin Tutankamon, Akenaten je bio naširoko poznato ime još za života. To je iz samo jednog razloga - on je izveo u egipatskoj religiji ekvivalent taktičkog nuklearnog udara,m zamenio je SVE egipatske bogove samo JEDNIM BOGOM ATENOM.

Suštinski, Aketaten je izumeo monoteizam.

Kako objašnjavaju stručnjaci sa Londonskog Univerziteta i njihovog Pitri muzeja:

Akenatenove religijske reforme nisu u potpunosti novost, ali isključivanje kulta drugih božanstava iz religije označilo je tektonski prekid sa tradicijom. Zbog toga se često o njemu govori kao o faraonu jeretiku, i često se naziva prvom "individuom u ljudskoj istoriji".

Međutim, u duboko tradicionalnom egiopatskom društvu, njegove reforme su toliko bile omražene da je nakon njegove smrti prestonica bila kompletno napuštena. Celokupna zemlja se odmah vratila nazad obožavanju svih bogova i božanstava, svi stari hramovi su obnovljeni, dok su mnogi novi spomenici jednom Bogu Atenu uništeni od strane nastupajućih generacija egipatskih faraona.

ALI, gron ove žene kao i njena lokacija ukazuju da je ona bila važna ličnost. Njeno telo je otkriveno u oblasti Grobnica plemstva u Amarni, groblju koje je podignuto isključivo za dvorjane i elitu grada tokom njegovog zenita razvoja.

Pored toga, ona je ta koja je na sebi nosila prethodno pomrnutu pleteru različitih zlatnih ukrasa - sve od zlatne ogrlice, te još jedne načinjene od zlatnih latica pa sve do čak tri prstena od čistog zlata.

Prestenje je bilo prekriveno hijeroglifima, na dva primerka je pisalo TAVI, što znači "dama dve zemlje" (odnosi se na dva dela egipta, Gornji Donji).

Na preostalom prstenu nalazila se predstava boga Besa koji je, zajedno sa svojom ženskom saputnicom Beset, bio obožavan kao čuvar doma. Posebno je bio snažno asociran sa majkama i majčinstvom, decom i porođajem - periodom života koji je bio ispunjen opasnostima kako za žene tako i za decu.

Autor: redportal.rs

#Akenaten

#Aketaten

#Amarna

#Arheologija

#Aten

#Egipat

#Monoteizam

#Stari Egipat

#TZel El Amarna

#Zlato

#grob

#grobnica

#istorija

#tutankamon

#zanimljivost

#žena