Među njima je i srpski Džejms Bond

Tajne misije, dvostruki životi, stalna opasnost da mogu da ih razotkriju, život špijuna je nešto najbliže pravom akcionom heroju iz filmova. Ovih 5 osoba slovenskog porekla su bili vrhunski špijuni moderne istorije.

Ipak, može se reći da su najbolje špijunkse priče one koje nikad neće biti otkrivene.

1. Pavel Sudoplatov

Sudoplatov je bio Ukrajinac, koji je radio za sovjetsku službu više od 3 decenije. Prva misija koju je dobio je bila ni manje ni više nego da ubije lidera ukrajinskih nacionalista Jevgenija Konovaleca. Pavel ga je ubio tako što mu je dao kutiju čokolada u kojem je postavljena bomba, ubistvo je naručio Staljin direktno.

Sledeća misija mu je bila da se reši revolucionara Lava Trockog. Tokom Drugog svetskog rata najviše je pomagao sovjetskim gerilcima i sabotirao neprijatelje, da bi od 1944. postavljen za šefa novog odseka službe. Novi odsek je imao zadatak da čuva tajnosti pravljenja atomske bombe. U svojim memoarima je navodio da je i organizovao krađu podataka o američkoj nuklearnoj bombi, ali to nikada nije dokazano.

Foto: Wikipedia.org

U jednom periodu mu je pretilo i suđenje za sve zločine koje je počinio, pa je probao čak i da se pretvara da je lud kako bi izbegao smrtnu kaznu. Dobio je 15 godina zatvora ali je kasnije rehabilitovan. Preminuo je 1996. godine u svojoj 89. godini.

2. Halina Šimanska

Halina Šimanska je bila žena poslednjeg poljskog vojnog atašea u Berilinu i jedan od najefektivnijih agenata MI6. Ona je regrutovana u službu u svojim kasnim 30-im nakon što je pobegla iz Poljske posle Nemačke okupacije. Prva misija joj je bila da dostavi informacije od saveznika ka admiralu Vilhemu Kanarisu, koji je bio vođa Nemačke vojne obavštejna orgnicazije Abver. Njen diplomatski pasoš pokazuje da su oni imali mnogo susreta u posebnom italijanskom distriktu.

Foto: Wikipedia.org

Njega uloga je bila vrlo bitna, između ostalog i da bude u kontaktu sa Švarcom Kapelom, nemačkom antinacističkom konspiratoru. Skupljala je informacije o nacističkim planovima za napad na Francusku, Beneluks 1940. kao i na Sovjetski Savez 1941. Iako se bavila izuzetno opasnim poslom, Halina nikada nije bila otkrivena do kraja rata, nakon čega je sa svojom porodicom prešla da živi u Veliku Britaniju.

3. Dušan Popov

Da li ste znali da je pravi Džejms Bond iz Srbije? Zvao se Duško Popov i imao je vrlo uzbudljiv život duplog agenta, radio je i za MI6, MI5, nemački Abver, FBI i Jugoslovensku vladu u egzilu tokom rata.

Bio je izuzetno pametan i vrlo harizmatičan čovek, doktor prava, odlično poznavao ekonomiju a i bio vrlo talentovan kockar. Sve to mu je pomoglo u špijunskim zadacima, kao što su bili krađa nemačkog novca, uspsotavljanje špijunske službe u SAD za Nemce, špijuniranje Nemaca i Japanaca za SAD. Jedna od najvažnijih informacija koju je prikupio bila je planiranje napada na Pearl Harbour. Upozorio je Edgara Huvera o tom napadu ali je bio ignorisan. Tu činjenicu su 70-ih otkrile britankse službe kao i ceo hedonistički život Popova.

Foto: Wikipedia

Duško je preminuo sa 69 godina u Francuskoj, ipak ostaće zauvek upamćen kao inspiracija Ijanu Flemingu da izmisli najpoznatijeg špijuna na ekranima ikad, Džejmsa Bonda.

4. Vaclav Jelinek

Rodio se blizu Praga, špijun iz ere hladnog rata iako Čeh, živeo je pod imenom Ervin von Harlem. Ime nisu izmislili već su ukrali identitet jedne nestale osobe. Majka te nestale osobe je bila jevrejka iz Holandije koja je bila silovana od strane nacista tokom rata. Jelinek je bio regrutovan od strane STB tajne policije u Čehoslovačkoj. Prebacili su ga u London 1975. sa holandskim pasošem na prezime Van Harlem.

Radio je u hotelu Hilton i prikupljao je informacije o UK i SAD za STB i ruski KGB. Godine 1977. Jelinek je bio kontaktiran od Džoane Von Harlem, majke pravog Ervina, koja je bila ubeđena da je našla svog davno izgubljenog sina. Jelinek je dobio direktivu da se pravi da joj je stvarno sin, čak je i išao u posetu "njegovoj" porodici u Holandiju.

Foto: Printscreen Wikkipedia

Džoana se ipak na kraju susrela sa svojim pravim sinom 1992. godine kada je on konačno pronađen. Jelinek je tada bio u zatvoru u Britaniji zbog špijunaže. Nije bio prisutan u Čehoslovačkoj tokom prevrata i skidanja komunističke vlade u toj zemlji. Nakon što je izašao iz zatvora vratio se u Prag gde živi i dan danas.

5. Ana Čepmen

Ana Vasiljevna Čepman je 27. juna 2010. godine uhapšena u Njujorku zajedno sa još 9 drugih rusa na osnovu sumnje da rade za špijunsku grupu "Illegals Program". Imala je 28 godina i bila je ćerka visoko pozicioniranog agenta KGB ali je nju otkrio Aleksandar Protejev agent ruske službe. On je kasnije i osuđen za izdaju mada je već bio pobegao iz Rusije. Ana je priznala da je radila kao špijun za drugu državu.

Foto: US mugshot

Ipak, smatra se da su oni bili agenti spavači Rusije i da su samo čekali svoja naređenja za prave misije. Deportovana je iz SAD 8. jula 2010. u dogovoru razmene zatvorenika, posle čega je dobila prave zadatke.

Ana je u Rusiji postala poznata ličnost, usled njene lepe i kontraverzne ali vrlo zanimljive reputacije. Postavljena je za savetnika omladine Jedinstvene Rusije. Pisala je kolumne za novine i bila voditeljka svoje TV emisije koja se zvala Tajne sveta. Takođe se bavi i modelingom a i 2013. je bila u žiži javnosti jer je zaprosila Edvarda Snoudena, odbio je ipak.

Autor: Lucia F. / redportal.com

#Duško Popov

#Džejms Bond

#Sloveni

#Špijuni