Navedena manifestacija realizovana je u mnogim zemljama kao što su - Francuska, Izrael, Gruzija, Кazahstan i Estonija

Prvo izdanje međunarodnog pozorišnog festivala Eho Ljubimovke biće održan od 16. do 18. decembra, najavila je danas direkcija u Akademskom pozorištu AКUD Branko Кrsmanović u Beogradu.

Na konferenciji za medije je predstavljen koncept novog festivala savremene antiratne drame koji organizuju ruski emigranti u saradnji sa srpskim umetnicima među kojima je istaknuta rediteljka Nataša Radulović.

Navedena manifestacija realizovana je u mnogim zemljama kao što su - Francuska, Izrael, Gruzija, Кazahstan i Estonija.

- Festival u Beogradu okupio je mlade umetnike koji su otišli iz Rusije i naravno ne slažu se sa trenutnom situacijom u vezi rata u Ukrajini. U pitanju je susret sa pozorišnim stvaraocima po ugledu na Moskovski festival višedecenijske tradicije kao promocija savremene dramaturgije, mladih, novih pisaca - navela je Nataša Radulović, i dodala da su ruski dramski umetnici svojom voljom organizovali ovaj, festival gde je za sve događaje u '``Krsmancu' ulaz besplatan.

U okviru festivala održaće se javna čitanja dramskih tekstova, master klasovi i diskusije, reditelji i glumci će čitati tekstove na ruskom jeziku sa srpskim prevodom i svako ko želi može da učestvuje u diskusiji o dramama.

Svi tekstovi anti-ratne tematike su napisani ove 2022. godine, govore o teškoj borbi, bekstvu od realnosti i ljudskoj nemoći, kada ih je u ovoj ili onoj meri progutao sistem, i obrađuju upravo situaciju sa Ukrajinom.

Radulović je navela da je festival Eho Ljubimovke prostor slobode i međusobne komunikacije, gde se razmenjuju utisci i mišljenja o situaciji između Rusije i Ukrajine.

Novi komadi upoznaće srpsku publiku sa savremenim dramaturzima sa ruskog govornog područja i njihovim buntom protiv nametnutog sistema koji sve uništava danas.

Srpska rediteljka je otkrila da je takva politička situacija u Rusiji, da je preko 100 000 ljudi odande, mahom umetnika, došlo u Srbiju, nimalo se ne slažu sa celokupnim stanjem.

Dramaturškinja iz Rusije Serafima Orlova je naglasila da pisci žele da izraze stav i poziciju u ovom aktuelnom stanju, te da je uloga jezika veoma važna u ovim komadima.

Orlova je rekla da su okrugli stolovi veoma važni kao susreti ruskih i srpskih umetnika i teatrologa, gde se ispoljavaju problemi traume, sa pozicije jezika, da svi shvate šta se događa u svetu, sa potrebom da podele svoje iskustvo odlaska iz Rusije, sa narodom Srbije.

Šest novih drama ruskih pisaca i jednog beloruskog dramaturga će predstaviti kako rat utiče na običnog, malog čoveka danas.

Autor: Tanjug

#Akademsko pozorište AKUD

#Eho Ljubimovke

#Nataša Radulović