Po završetku fakulteta radio je za jednu građevinsku kompanijui koristio je svoje znanje za projektovanje raznih konstrukcija.

Srpski matematičar, astronom, klimatolog, geofizičar, građevinski inženjer, doktor tehnoloških nauka Milutin Milanković rođen je 28. maja 1879. u Dalju u Austorugrskoj.

Milutin i njegova sestra bliznakinja bili su najstariji od 7 dece u porodici. Otac im je bio trgovac, zemljoposednik i političar koji je umro kada je imao samo osam godina, pa su ga odgajili majka, baka i ujak.

Srednju školu je završio u Osijeku 1896. a potom odlazi u Beč i upisuje građevinski fakultet na Tehnološkom univerzitetu. Po završetku fakulteta radio je za jednu građevinsku kompanijui koristio je svoje znanje za projektovanje raznih konstrukcija.

Boravio je u Beču sve do 1. oktobra 1909. kada dobija mesto profesora primenjene matematike na Beogradskom univerzitetu. Na Beogradskom univerzitetu je ostao narednih 46 godina do penzionisanja.

Već 1912. je izgradio nadvožnjake u timočkoj dolini preko železničke pruge na relaciji Niš – Knjaževac. Milanković je 1920. izabran za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti, a 1924. postao je redovni član. Bio je i dopisni član Jugoslovenske akademije znanosti i umjetnosti od 1925. član Nemačke akademije Naturalista Leopoldine u Haleu, kao i član mnogih naučnih društava kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

Umro je od moždanog udara 12 decembra 1958. u Beogradu, a sahranjen je u Dalju.

IZVOR: YT / RTS Obrazovno-naučni program - Zvanični kanal

Autor: Redportal.rs

#kalnedar

#milanković

#naučnik