Legendarni Giga Moravac iz Boljeg života

Na današnji dan 2019. godine preminuo je srpski pozorišni, filmski i televizijski glumac Marko Nikolić.

Rodio se 1946. godine u Kraljevu. Poreklom je iz Teslića, koji su njegovi roditelji napustili početkom Drugog svetskog rata zbog ustaškog terora. Ljubav prema glumi nasledio je od majke koja je bila glumica. U više navrata pokušao je da upiše Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu i Akademiju umetnosti u Novom Sadu, što mu je uspelo tek iz trećeg pokušaja.

Studirao je sa Mikijem Manojlovićem, Predragom Ejdusom, Draganom Maksimovićem i Goranom Sultanovićem, a diplomirao je 1972. godine. Na filmu se prvi put pojavio 1967. godine.

IZVOR: YT / Dzano Catovic

Popularnost kod šire publike stekao je ulogom Dragiše Popadića - Gige Moravca u seriji Bolji život, koja je emitovana od 1987. do 1991. godine. Vrhuncem njegove glumačke karijere smatra se uloga vožda Karađorđa u filmu Karađorđeva smrt iz 1983. godine, odnosno seriji Vuk Karadžić (1987-1988).

Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, u zajedničkoj grobnici sa kolegama Miodragom Radovanovićem Mrgudom i Mišom Janketićem.

Autor: redportal.rs