Mir nije nešto za čim žudiš. To je nešto što stvoriš, nešto što činiš, nešto što jesi i nešto što daješ.

Poznati muzičar i najslavniji član benda Bitlsi Džon Lenon ubijen je ispred svoje kuće 8. decembra 1980. godine. Njegova supruga Joko Ono i Džon vraćali su se iz muzičkog studija, kada je 25-godišnji Mark Čepmen pucao u Džonova leđa. Mark je uhapšen na licu mesta, a kasnije je osuđen na doživotnu robiju. Kasnije se ispostavilo da je Džon malo pre nesrećnog događaja, dao autogram Marku. Nekoliko sati pre smrti, Džon i Joko snimili su duet Walking on thin ice, koja je objavljena u januaru 1981. godine. Priča se da je Džon stezao traku ove numere u ruci dok je umirao. Sahrana nikad nije održana, a njegovo telo je kremirano. 

Džon Lenon rođen je 9. oktobra 1940. godine u Liverpulu. Nakon što su mu se roditelji razveli, njegova majka ga je na čuvanje dala svojoj sestri. Ona je često dolazila u posetu i upravo je ona bila ta koja mu je kupila prvu gitaru i zbog koje je zavoleo muziku. Njenu smrt Lenon nikad nije preboleo, a jednom prilikom rekao je kako je to trauma koju nikad neće zaboraviti. U školi je bio loš đak i, kako je govorio, taj period je jednostavno preživljavao. Zbog loših ocena i neprimerenog ponašanja jedina škola koju je mogao da upiše bila je umetnička škola, u kojoj je upoznao devojku Sintiju Pauel, sa kojom se kasnije oženio i dobio dete, i njegove kolege iz grupe Bitlsi. Kako su Bitlsi postajali sve popularniji, Džon je preuzeo ulogu vođe. U vrlo kratkom periodu su od lokalnih svirki prešli na održavanje koncerata u svim većim gradovima, širom sveta.

IZVOR: YT / The Beatles

IZVOR: YT / The Beatles

- Popularniji smo od Isusa Hrista. Ne znam šta će duže izdržati rokenrol ili hrišćanstvo - jedna je od najčuvenijih izjava slavnog muzičara.

Sa devojkom Sintijom oženio se 1962. godine, a kum mu je bio Brajan Epštajn. Sedam meseci kasnije, dobili su sina Džulijana, za koga muzičar nikada nije bio previše vezan. Po rođenju njihovog sina, brak je polako počeo da se raspada. Muzičar je počeo da konzumira drogu zbog koje je postajao vrlo nasilan. Uskoro je počeo da oseća ljubav prema muškom polu, posebno prema svom kumu Brajanu. Kada su zajedni otputovali u Španiju, počele su spekulacije o njihovoj vezi, ali je Džon to negirao, a kao izgovor naveo je da oni njihovu ljubav nikad nisu konzumirali, pa tako nikad nisu ni bili u vezi. Sintija je iz ljubavi prema Džonu sve trpela, ali je nakon saznanja da se on zaljubljuje u novu devojku Joko Ono, 1966. godine rešila da se razvede. Za Joko Ono sa kojom se i oženio 1969. godine, govorio je da je najsavršenije biće koje hoda planetom. Iste godine, Džon je napustio Bitlse. Nekoliko godina kasnije, tačnije 1975. godine dobili su sina Šona kome je muzičar bio bezgranično posvećen. Nakon svoje smrti, Džon je supruzi Joko i sinu Šonu ostavio sve, dok prva supruga i sin nisu dobili ništa. 

Ime Džon Lenon, ostalo je zabeleženo u istoriji muzike, a koliki je bio njegov doprinos muzičkoj kulturi govori činjenica da je po njemu nazvan aerodrom u Liverpulu, kao i park u Barseloni, da su podignuti mnogi spomenici i da je o njegovom životu napisano preko deset biografija.

IZVOR: YT / johnlennon

IZVOR: YT / Crazy Weird Cool Shows

Autor: redportal.rs