Sveštenomučenik iz prvih vekova hrišćanstva

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Svetog Klimenta Rimskog.

Rođen je krajem 2. veka u Rimu. Bio je četvrti episkop grada Rima, odnosno rimski papa. Zbog uticaja koji je ostvario u Rimu, prevodeći na hrišćanstvo čak i visoke činovnike i plemiće, prognan je od imperatora Trajana na Krim. Ipak, Kliment je i tamo nastavio misiju, pridobio stotine novih vernika i izgradio 75 crkava, što je dodatno razljutilo imperatora, koji je onda naredio da ga bace u more sa sidrom vezanim oko vrata.

Nekoliko vekova kasnije je Sveti Ćirilo otkrio skelet sa sidrom, te pretpostavio da je reč o Klimentovim ostacima i preneo ih u Rim. Njegovi ostaci položeni su zajedno sa ostacima Ignjatija Bogonosca u baziliku Svetog Klimenta u Rimu.

Zanimljiva je činjenica da je porodica Karađorđević do 1890. godine proslavljala Svetog Klimenta kao krsnu slavu. Međutim, nakon smrti supruge kneginje Ljubice Zorke po porođaju i tek rođenog sina Andrije, tadašnji knez i potonji kralj Petar I Karađorđević je od mitropolita beogradskog Mihaila dobio saglasnost da počne slaviti Svetog Andreja Prvozvanog kao krsnu slavu.

Autor: redportal.rs

#Dinastija Karađorđević

#Mučenici

#Sveti Kliment

#Sveti Kliment Rimski

#karađorđevići