Za delo slavnog naučnika interesovao se i FBI

Na današnji dan pre 80 godina u hotelu u Njujorku preminuo je američki naučnik srpskog porekla Nikola Tesla.

Teslina smrt, kao i čitav njegov život, predmet je brojnih mističnih teorija. Preminuo je na pravoslavni Božić od srčanog udara u apartmanu 3327 na 33. spratu hotela Njujorker. Kao zvanično vreme smrti upisano je 22 časa i 30 minuta.

Njegovi posmrtni ostaci preneti su 12. januara u Katedralu Svetog Jovana Bogoslova na Menhetnu, a potom u srpski Saborni hram Svetog Save u Njujorku i nosili su ih pripadnici sokolskog društva u uniformama. Sahrana je obavljena po pravoslavnom obredu i uz zvuke pesme Tamo daleko, u prisustvu oko 2.000 ljudi, među kojima je bio i gradonačelnik Njujorka.

Dva dana nakon sahrane, FBI je naredio istragu Tesline zaostavštine. Za tu potrebu angažovao je Džona Dž. Trampa, profesora sa Instituta za tehnologiju u Masačusetsu i tehnički pomoćnik Komiteta za istraživanje nacionalne odbrane. Džon Tramp je bio rođeni stric biznismena i bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

Trampov izveštaj pokazao je da u Teslinoj zaostavštini ne postoji ništa što bi predstavljalo pretnju za nacionalnu bezbednost ukoliko padne u ruke neprijatelja.

IZVOR: YT / Neba Bane

Autor: redportal.rs

#Američki naučnik

#Donald Tramp

#Fbi

#Nikola Tesla

#Tesla

#tramp