Nekadašnji oficir Vojske Jugoslavije postaje episkop

Patrijarh srpski Porfirije će u nedelju 11. decembra u Hramu Svetog Save služiti liturgiju i hirotonisati arhimandrita Dositeja Hilandarca za vikarnog episkopa lipljanskog.

Rođen je 1971. godine u Ljigu kao Milan Radivojević. U Beogradu je završio Vojnu gimnaziju i Vojnu akademiju, gde je stekao čin potporučnika. Za vreme školovanja u gimnaziji je redovno posećivao manastir Vavedenje na Senjaku, a po raspoređivanju u 450. raketni puk u Kraljevu redovno odlazi na službe u manastiru Žiča.

Od 1998. godine boravi u manastiru Hilandar na Svetoj Gori i tu se zamonašio 2000. godine. Uz blagoslov upisuje studije na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde diplomira 2005. godine. Na Bogoslovskom fakultetu Aristotelovog univerziteta u Solunu je završio postdiplomske studije i odbranio magistarski rad na temu Ime Božje u ruskoj teologiji 20. veka.

Od 2010. godine je bio na ispomoći tadašnjem episkopu vojnom Porfiriju, sadašnjem patrijarhu, za potrebe svešteničke službe u Vojsci Srbije. Od 2019. godine bio je iguman manastira Ćelije u istoimenom selu, a u čin arhimandrita rukopoložen je 2021. godine.

Sveti arhijerejski sabor ga je 20. maja 2022. godine izabrao za vikara patrijarha srpskog sa titulom episkop lipljanski.

IZVOR: YT / TV Hram

Autor: redportal.rs

#Dositej Hilandarac

#Episkop lipljanski

#Vikarni episkop

#srpska pravoslavna crkva

#Ćelije kolubarske