Poslednje godine života neočekivano proveo u svojoj zemlji

Na današnji dan 1977. godine preminuo je srpski književnik, diplomata i novinar Miloš Crnjanski.

Crnjanski se rodio 1893. godine u Čongradu. Odrastao je u Temištvaru, gde je vaspitavan u rodoljubivom i nacionalnom duhu. Završio je srpsku veroispovednu školu i potom gimnaziju u Temišvaru. Najpre je upisao eksportnu akademiju u Rijeci, potom studije medicine u Beču, koje prekida Prvi svetski rat.

U ratu je mobilisan kao austrougarski vojnik i borio se u Galiciji do ranjavanja. Posle rata je upisao studije književnosti u Beogradu i oženio se Vidosavom Vidom Ružić. Radio je kao nastavnik gimnazije u Pančevu i Četvrte beogradske gimnazije. Svoj najpoznatiji roman Seobe objavljuje 1927. godine i za njega tri godine kasnije dobija nagradu Srpske kraljevske akademije

IZVOR: YT / Mladen Marković

Kao ataše za kulturu pri jugoslovenskom poslanstvu u Berlinu radio je između 1928. i 1929. godine. Pokrenuo je i časopis Ideje 1934. godine, ali je izlazio samo godinu dana. Drugu polovinu tridesetih godina proveo je kao dopisnik beogradskih listova iz Berlina, Rima i Španije. Pobeda partizana i dolazak komunista na vlast u Jugoslaviji nakon Drugog svetskog rata onemogućile mu je povratak u zemlju. Tokom života u emigraciji napisao je Lament nad Beogradom.

Budući da nije bio aktivan u emigrantskih udruženjima, komunistička vlast je 1965. godine podstakla i omogućila njegov povratak u Jugoslaviju. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

IZVOR: YT / Književnost uživo

Autor: redportal.rs

#Srpski književnik

#crnjanski

#miloš crnjanski

#srpski pesnik

#srpski pisac