Dame i gospodo upoznajte imperatora Sponsiana 😀

Da li je misteriozni rimski vođa Sponsian pravi čovek ili je samo izmišljeni lik koji je uspeo da se uvuče na nekoliko sumnjivih novčića? Ostava ultra retkih zlatnih novčića je pokazala da je ovaj davno izgubljeni vladar zapravo, prava istorijska ličnost.

Istraživači su istraživali veliki broj novčića koji su, kako se navodi, otkriveni u Transilvaniji 1713. godine. Na njima se nalazi profil rimskog vladara uz čiji lik se nalazi ime Sponsian.

Tipično je za rimske kovanice da proizvode novčiće sa otiskom vladara ili istaknutih lokalnih vođa tog vremena. Ono što je neobično, sa druge strane, je da ne postoje nikakvi pisani izvori o nekome sa tim imenom. Transilvanijski novčići nisu stilski pripadali antičkom rimu, zbog čega su mnogi i pretpostavili da su lažni.

U novoj studiji naučnici sa University Colege u Londonu i sa Univerziteta u Glazgovu su potvrdili autentičnost novčića, čime su i potvrdili da je Sponsonian zaista izgubljeni rimski imperator.

Uspeli su da verifikuju autentičnost kroz više različitih tehnika, uključujućii mikroskopiju, UV spektroskopiju, elektronsku mikroskopiju i mnoge druge.

Prvo što je otkrila analiza je da novčići sadrže mnoge duboke abrazivne šablone koje ukazuju da su bili u cirkulaciji više vekova. Mali ostaci zemlje na novčićima takođe ukazuju da su oni bili zakopani u zemlji dugo vremena pre no što su ponovo iskopani.

Na osnovu toga tim je zaključio da su novčići odista verodostojni i da su poreklom iz vremena Rimske imperije. Posebno se veruje da je on bio moćni komandir legija u Dakiji ( današnja Rumunija) tokom perioda vojnih sukoba oko 260. godine p. n. e.

Međutim, i dalje postoje mnoge nesuglasice i nesigurnosti oko ovog čoveka. Na primer, zašto ne postoji nikakav pisani izvor o ovom vladaru? Isto tako, zašto nismo otkrili više novčića sa njegovim imenom?

Tim se nada da će ovo poslednje otkriće ohrabriti istoričare i arheologe da kopaju dublje u istoriju ovog nepoznatog vladara.

Autor: redportal.rs

#Car

#Dakija

#Rimski imperator

#neotkriveni

#nov

#novčići

#rim