Film Nikole Spasića je možda na kraju više otišao ka igranom filmu, ali je zadržao iskrenost i istinitost koju dokumetarizam može da donese sa sobom

Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je scenaristkinja Milanka Gvoić koja je govorila o filmu Kristina, koji je dobio na filmskom festivalu u Marseju nagradu za najbolji debitantski film, a u Sevilji za najbolju režiju.

- Mislim da je razlog zašto stručna javnost prepoznaje film kao dobar u njegovoj jedinstvenosti. U pitanju je organska kombinacija dokumentaristke i igranog filma - rekla je Gvoić.

Video: Tanjug/Jadranka Ilić

Prema njenim rečima, film reditelja Nikole Spasića je možda na kraju više otišao ka igranom filmu, ali je zadržao iskrenost i istinitost koju dokumetarizam može da donese sa sobom.

Gvoić je podsetila da glavna protagonistkinja filma Kristina Milosavljević nosi u sebi jednu vrstu protivrečnosti koja je bila jako izazovna, zbog posla kojim bavi, a koji je društveno neprihvatljiv.

- S druge strane Kristinina ličnost, ubeđenja i verovanja, koja su u suprotnosti sa poslom kojim se bavi, izazovan je momenat koji nam je omogućavao da se bavimo nekim univerzalnim temama kao što su bezuslovna ljubav, moral, prihvatanje u društvu - navela je Gvoić.

Srpska premijera Kristine je 26. novembra na Festivalu autorskog filma u Beogradu, a potom film ide na festival u Torino, gde je u glavnoj takmičarskoj selekciji, i u Španiju na festival Lanzarote. Biće ga i na zatvaranju Merlinke, kao i na otvaranju Euroin festa u Novom Sadu.

Video: Tanjug/Jadranka Ilić

- Film ima apsolutno snagu da prenese poruku koju publika u Srbiji može da prihvati. Sama tema i sinopsis koji iznosimo sa filmom je intrignantan, a sasvim sam sigurna da će srpsku pubiku iznenaditi nešto što na osnovu teme i protagonistkinje ne očekuje - rekla je Gvoić.

Prema njenim rečima, ovim filmom, njegovom temom i načinom na koji je obrađena dolazi do mogućnosti da se prevaziđu suprotnosti u podeljenosti društva na prvu i drugu Srbiju.

Gvoić je rekla da nagrade nisu demotivišuće ni obavezujuće, i da postoje ideje za nove projekte.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

- Radim na novom scenariju, ali me ne opterećuje film koji je završen. Treba da vas interesuju druge stvari i posvetitte se drugim stvarima, pa gde ćemo do kraja stići sa novim idejama - videćemo - rekla je Gvoić.

Autor: Tanjug

#Kristina

#Milanka Gvoić

#film

#scenaristkinja