Fenomen koji je možda bio samo uvod u mnogo veću i mnogo snažniju eksploziju.....

Evropska svemirska agencija i njen Solar Orbiter uhvatili su neverovatan fenomen koji se odigrava na površini Sunca. Na prvi pogled izgleda kao ogromna zmija koja gmiže sa jedne strane Sunca na drugu, ali je zapravo koncentracija hladnijeg atmosferskog gasa koji se probija u vis kroz Sunčevo magnetno polje - i može biti vesnik dramatično snažnijeg solarnog događaja.

Sonda Solar Orbiter fotografisala je ceo događaj u ekstremnom ultraljubičastom spektru, beležeći intenzivan energetski proces koji se odvijao u atmosferi. Hronološki video promena sačinjen je od slika koje su fotografisane u rasponu od tri sata, na osnovu kojih je tim procenio da se "zmija" kretala brzinom od čak 170 kilometara u sekundi.

Sav gas u atmosferi Sunca je plazma koja je vrela i dostiže temperaturu od preko milion stepeni, usled tolike temperature elektroni su bukvalno iščupani iz svojih atoma. Ali postoje i topliji regioni kao i oni hladniji, poput "zmije". Hladnija plazma pratila je luk plazme koji se često formira na površini Sunca i povezije dve udaljene tačke na površini.

Kako objašnjava Dejvid Long vođa istraživačkog tima zaduženog za fenomen:

Imamo plazmu koja teče sa jedne strane na drugu, ali je magnetno polje zaista uvrnuto. Nastaje promena u smeru kretanje jer mi gledamo na potpuno iskrivljenu strukturu.

Sva tri fenomena da nastanu u jednom trenu i u jednom mestu je prevelika koincidencija, stoga je tim zadužen da istraži na koji način su ovi fenomeni povezani. Solar orbite poseduje detektor čestica koji je bio aktivan tokom izbacivanja plazme i u tom trenu je zabeležio najveće pražnjenje solarnih čestica koje je instrument zabeležio do sada.

Srećom i NASA Parker Solar probe je takođe pogodio talas čestica pružajući tako još jedan izvor informacija sa druge pozicije u orbiti oko Sunaca (bliže površini).

Dve sonde savršeno rade sinhrono i biće prava poslastica videti analizirane podatke sa oba izvora.

Autor: redportal.rs

#Eurpcija

#Evropska svemirska agencija

#Gamiže

#Nalize

#Nauka

#Solar

#Solar Probe

#Sonde

#Sune

#Univerzum

#Zmija

#atrofizika

#istraživanje

#plazma

#probe

#solarni sistem

#sonda

#sunčev sistem

#svemir