Kaže se da kakvo je vreme na Aranđelovdan, tako će biti tokom cele zime i proleća!

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici proslavljaju Svetog Arhangela Mihaila u narodu poznatijeg kao Aranđelovdan.

Za Jevreje, arhangel Mihailo je zaštitnik Izraela i sinagoge. Hrišćanstvo ga smatra zaštitnikom Saborne crkve i prvim od sedam arhanđela, kao i pobednika Lucifera i Satane. On se smatra čuvarem vere pravoslavne i borcem protiv jeresi.

Uvek se javljao na mestima na kojima se javljala i Bogorodica, i predstavljen je kako u svojoj desnoj ruci drži koplje koplje kojim popire Lucifera, a u levoj palmovu grančicu.

 Arhangel Mihailo je zaštitnik loze Nemanjića. Manastir Svetih arhangela kod Prizrena, posvećen je Svetim Arhangelima Mihailu i Gavrilu.

Narodno verovanje kaže da se prema vremenskim uslovima na ovaj dan može odrediti kakva će biti godina. Kaže se kakvo je vreme na Aranđelovdan, tako će biti tokom cele zime i proleća! U nekim krajevima Srbije, ovaj anđeo se slavi i kao zaštitnik stočara jer se veruje da samo on može oterati vukove.

Arhangel Mihailo nekad luta svetom obučen u prosjaka da izgrdi nevernike i pomogne nevoljnicima pa zato na njegov dan nikako ne treba siromašne i prosjake oterati s kućnog praga jer možda je baš to Arhangel Mihailo prerušen u jednog od njih.

IZVOR: YT / Nemanja Vojvodic

Autor: Redportal.rs

#Slava

#praznik

#spc

#svetitelj