Vera je zanimljiva i van konteksta špijunskog trilera jer priča priču o jednoj tragičnoj sudbini

Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je glumac Tihomir Stanić koji je govorio o svojoj ulozi u filmu Vera i predstojećoj seriji o Ivi Andriću.

Stanić je rekao da mu je prilikom snimanja filma Vera, u kome igra lik četničkog komandanta Kostu Pećanca, bilo najzahtevnije izdržati dan sa maskom brade, koja ga je sprečavala da jede i uz koju je teško mogao da pije.

Video: Tanjug/Vladimir Sporčić

Prema njegovim rečima, scenario filma o špijunki Veri Pešić tokom Drugog svetskog rata je dobar i zanimljiv kao što je bila i njena životna priča, a Jovana Stojiljković je ostvarila izuzetnu (naslovnu) ulogu i fascinantna je u filmu.

- Bila je toliko posvećena i koncentrisana. Ako nešto nije jasno šta se u toj sceni treba desiti niste morali da pitate reditelja (Nedeljka Kovačića), Jovana je to sve znala. Tako je pametno i požrtvovano vodila svoj lik da smo svi mi bili koncetrisani i reagovali na nju - istakao je glumac.

Stanić je primetio da je priča jako zanimljiva zato što je Pešić bila žrtva svoje ljubavi prema pogrešnom čoveku, ne znajući kuda će je ta ljubav odvesti.

Vera je zanimljiva i van konteksta špijunskog trilera jer priča priču o jednoj tragičnoj sudbini, a Stanić se nada da će publika gledati film kao jednu moguću sudbinu jedne lepe žene.

Video: Tanjug/Vladimir Sporčić

Prema njegovim rečima, istorijsko-politički kontekst je u filmu dosta slobodno tumačen, jer se nije robovalo istorijskim činjenicama i ima nekih situacija koje su moguće i verovatne, ali nije dokazano da se zaista tako desilo.

- Ovo nije dokumentarni film. Ne revidira bilo koje saznanje iz istorije, nego je jedna moguća životna priča na fonu tragedije u pravom smislu reči - naglasio je glumac.

Stanić je rekao da priprema seriju "Nobelovac" u osam epizoda, u kojoj će tumačiti čuvenog književnika Ivu Andrića u periodu od 1941. do 1961. godine, dok još tragaju za glumcem koji će ga igrati u razdoblju od 1914. do 1920. godine.

- Hoću da režiram tu seriju zato što mislim da je on, kako ja osećam, jer sam se godinama bavio delom Andrića, bio najoklevetaniji čovek iz javnog života u našem društvu - rekao je Stanić.

Video: Tanjug/Vladimir Sporčić

Andrić je klevetan zato što je pripadao građanskom svetu, zato što je bio ambasador u Berlinu u vreme nacističkog vođe Adolfa Hitlera, da je prijatelju preoteo ženu i drugo, što su, prema Staniću, nebitne, neproverene stvari za jednu biografiju.

Andrić je jedan od najznačajnijih stvaralaca kog smo ikad imali, koji je dobio Nobela i osvetlilo književnost i kulturu našeg naroda u svetu, naglasio je Stanić.

Scenaristi su Ivan Velisavljević i Jelena Mijović, a saradnici Aleksandar Novaković i Stanić, koji je i kreator serije sa Vladimirom Roganovićem i Velisavljevićem.

- Pokušaćemo da otklonimo pomisao o trivijalnim i nebitnim događajima iz života velikog pisca i da odgonetnemo, u periodu kad saznaje da je dobio nagradu dok je nije primio, šta mi verujemo da je njega u tim trenucima mučilo - otkrio je Stanić.

Radeći na scenariju Stanić je znao da se zapita postoji li nešto da se već ne zna o Andriću, ali je shvatio da to što se zna, zna mali broj ljudi.

- Ovo je prilika da milionski auditorijum u formi biografske drame sazna o okolnostima i vremenu u kojima je stvarao taj veliki čovek - naglasio je Stanić.

Autor: Tanjug

#Vera

#film

#tihomir stanić