ORION JE RAŠIRIO KRILA 💗

ARTEMIS I je poletela danas 16. novembra 2022. sa istorijskog mesta u Svemirskom centru Kenedi na Floridi (SAD). Ovo je prvi let masivne i titanskog broda NASA po imenu ORION i ogromne rakete SLS (Space Launch System) za sada najmoćnije rakete koja je ikada poletela u orbitu planete Zemlje. Iako uzbuđenje zbog uspeha i prevazilaženja prvog velikog problema struji svakim kutkom NASA, ovo je tek početak misije koja ima za cilj da testira mogućnosti sistema u cilju POVRATKA ČOVEČANSTVA NA MESEC. 🥳

SLS raketa poseduje potisak koji je jedank čak 14 džambo džet aviona. Čini ga centralni deo i dva raketna bustera. Busteri su goreli oko 2 minuta, tokom kojih su vodili raketu kraz najgušći sloj atmosfere. Kako se sve više pela u sve dalje slojeve, kapsula Orion se pozicionira u poseban segment u toku puta koji se naziva kriogeno propulsioni stadijum i koji je odgovoran za postavljanje celog broda ka trajektoriji Meseca - odnosno ka njegovoj orbiti.

IZVOR; Twitter / @NASA

ORION, koji je prepunjen komukacionim aparatima, sistemima i opremom za vršenje eksperimenata sa više desetina različitih istraživačkih instituta, leteće u svemiru tačno 25 dana, 11 sati i 36 minuta, dok će 6 dana provesti u retrogradnoj orbiti oko Meseca. Ukupno će preći 2,1 milion kilometara. ORION će putovati dalje od bilo koje letelice koja je dizajnirana da nosi ljudsku posadu i udaljiće se čak 450.000 kilometara od Zemlje, dok će od tamne strane Meseca biti udaljen 64.000 kilometara.

Završetak misije Artemis I se očekuje 11 decembra, kada će ORION sleteti u Pacifik nedaleko od obale San Dijega.

Cilj celokpune misije je da testira svemirsku letelicu do apsolutnog maksimuma da bi se naučnici uverili da je sposobna da u sebi nosi ljudsku posadu - koja po planu treba da poleti za dve godine. Lansiranje Artemis II se planira za maj 2024. godine i tada čemo videti povratak ljudskih bića u duboki svemir prvi put nakon misije Apolo 17 pre ravno PEDESET GODINA.

Artemis tim će se sastojati od četiri astronauta koji će leteti oko Meseca 21 dan da bi nastavili dalje testiranje svemirske letelice. Jedan astronaut će biti Kanađanin dok će ostali biti astronauti SAD.

Nakon misije Artemis II nastupa misija Artemis III sa kojom počinju sletanja na Mesec. Sada povratak ljudi na lunarnu površinu isključivo zavisi od uspeha misija Artemis I i II ali i od razvitka ključnih tehnologija poput novih svemirskih odela i svemirskog broda kompanije SpaceX koji će se koristiti kao vozilo za direktno spuštanje na površinu Meseca.

Početak minisije Artemis III se očekuje krajem 2025, ali će se najverovatnije odigrati u 2026. godini.

Autor: redportal.rs

#Artemida

#Artemis

#Mesec

#Orion

#SLS

#Svemirski centar

#atmosfera

#kenedi

#lansiranje

#lunarna putanja

#na mesec

#najmoćnija do sad

#nasa

#orbita

#poletanje

#raketa

#sletanje

#svemirska letelica

#zemlja