Na rekonstrukciju se čekalo 85 godina

Spomenik Vuku Stefanoviću Karadžiću, jedan od prepoznatljivih simbola Beograda, demontiran je sa postamenta i odnet na rekonstrukciju.

Spomenik na uglu Bulevara kralja Aleksandra i Ruzveltove ulice otišao je na rekonstrukciju posle 85 godina. Inicijativa za podizanje ovog spomenika potekla je 1920. godine od Srpske književne zadruge. Statua je izlivena 1932. godine po projektu vajara i akademika Đorđa Jovanovića.

Prvobitna lokacija spomenika trebalo je da bude Studentski park. Međutim, spomenik je otkriven 1937. godine na današnjoj lokaciji. Po spomeniku je čitav kraj grada postao poznat kao Vukov spomenik. Spomenik je 1965. godine zaštićen kao kulturno-istorijsko dobro, a 1995. godine izvršena je nepotpuna rekonstrukcija.

Obnovu spomenika je ovog proleća inicirao Goran Vesić, aktuelni ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koji je u to vreme obavljao funkciju zamenika gradonačelnika. Na njegovu inicijativu je omogućeno da Zavod za zaštitu spomenika iz gradskog budžeta dobije 11.000.000 dinara za potrebe rekonstrukcije Vukovog spomenika.

IZVOR: TW / @sicveO11

Autor: redportal.rs

#Goran Vesić

#Vuk Karadžić

#Vuk Stefanović Karadžić

#Vukov spomenik

#zamenik gradonačelnika