Snimanje filma o špijunki Veri Pešić bio je za sa 70 dana ogroman posao za koje bi svaki od njenih kolega bio zahvalan

Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je glumica Jovana Stojiljković koja je govorila o svojoj naslovnij ulozi u filmu Vera.

Stojiljković je istakla da je važno što u filmu Vera konačno imamo priliku da gledamo film gde je u fokusu život jedne žene, u kinematografiji gde su glavne ženske uloge manje zastupljene od muških, i što sada učimo i radimo na tome da napredujemo ka nečemu što bi bilo normalno - da imamo ravnopravnost.

Video: Tanjug/Vladimir Sporčić

Prema njenim rečima, snimanje filma o špijunki Veri Pešić iz vremena Drugog svetskog rata bio je za nju sa 70 dana ogroman posao, za koje bi svaki od njenih kolega bio zahvalan.

Stojiljković je priznala da pre snimanja Vere nije znala ko je Pešić, sa čijom pričom su se reditelj Nedeljko Kovačić i scenaristkinja Kristina Ðuković sreli zahvaljujući seriji Tajne službe Srbije i iz dosijea našli informacije o njoj.

- U filmu imamo istorijske činjenice, a sa druge strane i jedan mali procenat fikcije. U filmu se bavimo periodom od par godine njenog života, od 19. do 25. godine, na koji način se tranformiše od dolaska iz Leskovca u Beograd - rekla je Stojiljković.

Glumica je rekla da su izazov bile strašne scene logora i stradanja njoj dragih ljudi, odnosno način na koji je Pešić sutradan nastavila da živi, dodavši da su zanimljivi i njeni emotivni odnosi sa muškarcima, dok je ipak odnos sa majkom bio najiskreniji.

Video: Tanjug/Vladimir Sporčić

- Ona je nosila sa sobom jednu snagu. U životu dobiješ šta možeš da podneseš. Nisam neke situacije mogla ni da objasnim dovoljno sebi, osim: 'Pa dobro ona je u životu ovako jedino mogla'. Ona je specifičan karakter - navela je Stojiljković.

Priznavši da voli gledati filmove zasnovanim na istinitim događajima, Stojiljković je ocenila da će gledaocima zbog istorije i drugih likova koji su postojali biti zanimljivo, da uporede i dobiju drugu dimenziju.

- Film ima uzbudljiv ritam, pošto pokriva period od pet godina. Brzo se smenjuju događaji, radnje, situacije u kojima se nalazi i ona se transformiše kroz sve to - navela je glumica.

Stojiljković je rekla da joj je epoha jako zanimljiva i istakla je da su svi u ekipi dali svoj maksimum, posebno navevši kostim Nevene Milovanović i šminku Dude Bušatlije.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

- Vera je iz Sijarinske Banje, živela je u Leskovcu i kad je došla u Beograd nije baš mogla da priča kao ljudi iz Beograda, nego je izletao dijalekat u emotivnim ispadima ili kad je dovoljno opuštena da može da bude ono što jeste - navela je Stojiljković.

Priznavši da je jako zavolela Veru Pešić, koja joj je postala draga kroz rad na njoj, Stojiljković je istakla da je stvorila je osećaj kao prema sestri drugarici i da joj je jako drago da je dobila ovaj filmski testament.

Autor: Tanjug

#Jovana Stojiljković

#Vera

#Vera Pešić

#film