Na čelu Srpske pravoslavne crkve bio 29 godina

Na današnji dan 2009. godine preminuo je arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski Pavle.

Rodio se 1914. godine u slavonskom selu Kućanci, kao Gojko Stojčević. Nižu gimnaziju završio je u Tuzli, potom bogosloviju u Sarajevu pod upravom mitropolita Petra Zimonjića. Bogoslovski fakultet u Beogradu upisao je 1936. godine, a paralelno je upisao i studije na Medicinskom fakultetu.

Zamonašio se 1948. godine u manastiru Blagoveštenje i dobio monaško ime po apostolu Pavlu. Jedno vreme je bio učitelj na zameni u Prizrenskoj bogosloviji. Potom biva rukopoložen za protosinđela i arhimandrita. Postdiplomske studije završio je na Bogoslovskom fakultetu u Atini.

Za episkopa raško-prizrenskog rukopoložen je 1957. godine u Sabornoj crkvi u Beogradu. Ovu dužnost obavljao je do 1990. godine, kada ga je Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve izabrao za patrijarha srpskog. Verujući narod upamtio ga je kao skromnog i povučenog asketu, a bio je poštovan i kod muslimana, katolika i ateista.

Od 2007. godine nalazio se na lečenju na Vojnomedicinskoj akademiji, gde je i preminuo 2009. godine. Po sopstvenoj želji, sahranjen je u porti manastira Rakovica.

Autor: redportal.rs

#Gojko Stojčević

#Patrijarh srpski Pavle

#patrijarh

#patrijarh pavle

#srpska pravoslavna crkva