Dodeljena priznanja istaknutim umetnicima

Nagrada 31. Memorijala Nadežde Petrović pod nazivom Gestovi, znakovi života dodeljena je umetnici Vesni Vesić, dok su nagradu Umetničke galerije Nadežda Petrović podelile Neda Kovinić i poljska umetnica Ola Maćijevska (Maciejewska). Specijalno priznanje dodeljeno je zagrebačkom izvođačkom kolektivu BADco.

Umetnička galerija Nadežda Petrović u Čačku priredila je ceremoniju zatvaranja 31. Memorijala Nadežde Petrović - Gestovi, znakovi života čiji su selektori Bojan Đorđev i Siniša Ilić. Uvod čitavog dešavanja bio je završni deo rada AT -90 Performativni arhiv - Prošivanje Ane Miljanić koji se odigrao u Gradskoj biblioteci Vladislav Petković Dis gde je rad i postavljen. Nakon toga posetioci su imali prilike da u Spomen-zbirci Bogića Risimovića Risima prisustvuju autorskom vođenju kroz rad Umetničke grupe BADco - Vremenske bombe Gorana Sergeja Pristaš i Nikoline Pristaš.

U samoj Galeriji priređena je promocija kataloga 31. Memorijala Nadežde Petrović - Gestovi, znakovi života, kao i dodela Nagrada Memorijala i Galerije Nadežda Petrović.

Foto: Umetnička galerija "Nadežda Petrović" Čačak

Nakon što je selektor Bojan Đorđev predstavio sadržaj kataloga i zahvalio se svim učesnicima u realizaciji ovogodišnjeg Memorijala, reč je preuzeo direktor Galerije Branko Ćalović. Prilikom obraćanja prisutnima on je rekao da priprema svake od izložbi Memorijala Nadežde Petrović - uključuje ceo grad, druge ustanove kulture iz grada, ali i znatno šire - kolege iz različitih ustanova i institucija u zemlji i regionu:

Naše angažovanje kao organizatora sada je na nivou organizaciono-produkcijskog uz tesnu saradnju sa selektorima izložbe i naravno umetnicima kao glavnim akterima, jer upravo za najveće dostignuće Memorijala možemo smatrati povezivanje umetnika, dijalog generacija, isticanje umetničke kreativnosti i kritičkih pogleda na savremeni svet - ono čemu je pre sto godina težila i sama Nadežda radeći na povezivanju kulturnog prostora jugoistoka Evrope.

On je povodom izdanja kataloga Memorijala podsetio na postepene promene u likovno-grafičkom i sadržajnom smislu kataloga izložbi Galerije:

Poslednjih godina u dizajnerskom smislu katalozi su zapravo kreacije primenjene umetnosti ali kada su tekstovi u pitanju, uvek se radi o krajnje serioznim tekstovima: istraživačko-analitičkim i teorijsko-kritičkim koji odražavaju sintezu filozofsko-umetničkih promišljanja i umetničke produkcije u okviru umetničko- istorijskih, aktuelnih političkih, socioloških i ekonomskih trenutaka ili fenomena umetničke angažovanosti.

Foto: Umetnička galerija "Nadežda Petrović" Čačak

Nakon toga su katalog predstavile Ana Ereš, naučna saradnici Odeljenja za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, autorka centralnog teksta u katalogu, dizajnerka Katarina Popović i urednica kataloga Mirjana Racković, muzejski savetnik Umetničke Galerije Nadežda Petrović u Čačku

Žiri u sastavu prof. dr Nikola Šuica sa Fakulteta likovnih umetnosti (FLU) u Beogradu (predsednik), mr Marijana Cvetković, profesorka Univerziteta umetnosti u Beogradu i viša kustoskinja u Umetničkoj galeriji Nadežda Petrović doneo je odluku da se nagrada Memorijala Nadežde Petrović dodeli Vesni Vesić za rad Zimska bajka, koji čine video i objekti u prostoru. Predstavnica žirija Marijana Cvetković obrazložila je nagradu sledećim rečima:

Delo Vesne Vesić objedinjuje iskustvo i nasleđe socijalističkog društva i afektivne odnose koji se prenose u promenjene društvene okolnosti. Njena rekonstrukcija lične istorije kroz video, performans i objekte je gest feminističkog tumačenja društvenih promena koje potresaju odnos privatnog i javnog.

Nagradu Umetničke galerije Nadežda Petrović koja podrazumeva smostalnu izložbu u Galeriji ravnopravno su dobile Neda Kovinić za performans Luckaste drugarice i poljska umetnica Ola Maćijevska za performans Prostorne figure i video-rad Aktivacija plesne konstrukcije

Specijalno priznanje žirija dodeljeno je ove godine kolektivu BADco. za trodelni film Vremenske bombe, kao izraz podrške i zahvalnosti za višedecenijski rad u polju izvođačkih umetnosti u regionu.

Autor: redportal.rs

#Memorijal

#Memorijal Nadežde Petrović

#Umetnička galerija "Nadežda Petrović" Čačak

#nadežda petrović

#Čačak