Nadamo se da će Sveti knez svojim prisustvom da nadahne i podrži novo bratstvo manastira i da će blagosiljati sve poklonike

U manastiru Gornjak, u dolini reke Mlave, između Petrovca na Mlavi i Žagubice, zbio se, kažu, istorijski događaj. Deo moštiju Svetog kneza Lazara, pre nekoliko dana, donet je ovde gde će biti trajno čuvane.

Svuda se moglo čuti da se knez tako vratio u svoju prvu zadužbinu, da je štiti i čuva, jer je upravo on i podigao ovu svetinju između 1378. i 1381. godine izdajući osnivačku povelju koju je tada potvrdio patrijarh Spiridon, piše Politika.

- Nadamo se, verujemo i molimo se Bogu da će Sveti knez svojim prisustvom da nadahne i podrži novo bratstvo manastira i da će odavde blagosiljati sve poklonike, vernike, da će nam dati snage da obnovu, koja je istorijski događaj, privedemo kraju. Manastir je više puta kroz vekove rušen, ali se uvek dizao iz pepela, obnavljan je i ovde molitva nikada nije prestajala - poručio je iguman manastira Gornjak protosinđel Petar, izabrani episkop toplički.

U krsnom hodu je mošti, praćene pojanjem tropara, a, u Gornjak doneo arhimandrit Dimitrije, iguman manastira Tumane.

Autor: telegraf.rs

#blagoslov

#gornjak

#sveti knez