Danima se unapred tražila karta više

Naš svetski čuveni pijanista Ivo Pogorelić u ponedeljak, 7. novembra 2022, u okviru 54. BEMUS-a ovacijama je podigao na noge publiku u rasprodatoj Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine 🎶. Jedan od najtraženijih pijanista sveta priredio je izuzetan dvosatni program sa kompozicijama Frederika Šopena: Poloneza-fantazija u A duru, op. 61, Sonata za klavir br. 3 u ha molu, op. 58, Fantazija u ef molu, op. 49, Berseza u Des duru, op. 57, Barkarola u Fis duru, op. 60.

Za Pogorelićev koncert danima unapred se tražila karta više, to je ujedno i najtraženiji koncert ovogodišnjeg BEMUS-a. Nastupu su prisustvovale brojne poznate ličnosti iz sveta kulture, među kojima su bili ministarka kulture Maja Gojković i Damir Handanović, direktor Centra beogradskih festivala – CEBEF, u čijoj organizaciji se odvija festival BEMUS 🎶🎶🎶.

Foto: redportal.rs/CEBEF / Belkisa Beka Abdulović

Na talasu ogromnog interesovanja koje je na Šopenovom konkursu privukao zapanjujućom tehnikom i inovativnim pristupom u tumačenju literature, Pogorelić otpočinje intenzivnu karijeru nastupima na najvećim svetskim muzičkim scenama, kao i sa renomiranim orkestrima poput Bečke i Berlinske filharmonije, Londonskim, Bostonskim i Čikaškim simfonijskim orkestrom, Njujorškom i Filharmonijom Los Anđelesa, orkestrima Tonhale, Konserthebau i brojnim drugim.

Foto: redportal.rs/CEBEF / Belkisa Beka Abdulović

Njegove nastupe na prestižnim pozornicama sveta (Karnegi hol, Rojal festival hol, Muzikferajn, Tonhale, Teatro Kolon, Santori hol, Elbfilharmonija i dr.) prati i posvećenost studijskom snimanju. Kao ekskluzivni umetnik izdavačke kuće Deutsche Grammophon, Ivo Pogorelić je između 1981. i 1998. godine realizovao 14 albuma antologijske vrednosti, objedinjenih u komplet izdanju koje je po objavljivanju 2015. godine ovenčano francuskom nagradom Diapason d’Or za ukupan doprinos diskografiji klasične muzike. Nakon više od 20 godina isključive posvećenosti živom koncertiranju, Pogorelić se 2019. godine vratio studiju kao ekskluzivac diskografske kuće Sony Classical dugoočekivanim albumom sa sonatama Betovena i Rahmanjinova, koji je iste godine bio nominovan za nagradu Gremi. Početkom tekuće 2022. godine izašao je i njegov drugi album za ovog izdavača sa skorašnja tumačenjima dela Frederika Šopena. 

Foto: redportal.rs/CEBEF / Belkisa Beka Abdulović

Autor: redportal.rs

#BEMUS

#Ivo Pogorelić

#koncert