Počast neumornom delatniku i borcu za narodni jezik

U čast 235. godišnjice rođenja srpskog filologa i antropologa Vuka Stefanovića Karadžića, juče je na Kuli Beograd emitovan njegov portret.

Uz portret koji je 1846. godine naslikao Uroš Knežević, na fasadi Kule bio je ispisan i njegov čuveni citat koji je uzima za moto borbe za narodni jezik u književnosti:

Piši kao što govoriš, čitaj kao što je napisano.

Vuk Karadžić je rođen 6. novembra 1787. godine u Tršiću kod Loznice. Čitanju i pisanju naučio ga je njegov rođak Jevta Čotrić, a kasnije se školovao u manastiru Tronoša. Za vreme Prvog srpskog ustanka bio je pisar, da bi docnije dalje obrazovanje nastavio u Sremskim Karlovcima. Potom je bio pisar pri Praviteljstvujuščem sovjetu serbskom u Beogradu i pohađao je Veliku školu koju je otvorio Dositej Obradović.

Sproveo je reformu srpske ćirilice, napisao Srpsku gramatiku, objavio prvi Srpski rečnik, preveo Novi zavet, prikupljao narodne umotvorine, beležio svedočenja o istoriji svog vremena i aktivno se borio za uvođenje narodnog jezika u književnost. Umro je 1864. godine u Beču. Njegovi posmrtni ostaci danas počivaju u porti Saborne crkve u Beogradu.

View this post on Instagram

A post shared by Kula Beograd (@kula_belgrade)

IZVOR: IG / @kula_belgrade

Autor: redportal.rs

#Belgrade Waterfront

#Beograd na vodi

#Vuk Karadžić

#Vuk Stefanović Karadžić

#kula beograd