Umetnički kolektiv Jednostavno rečeno se bavi industrijskim i kulturnim nasleđem

Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je konceptualni umetnik Luka Knežević Strika koji je govorio o učešću umetničkog kolektiva Jednostavno rečeno na Oktobarskom salonu u Beogradu.

Knežević Strika je rekao da se Jednostavno rečeno, gde su i Isidora Popović i Ivana Bogićević, predstavlja u Klubu Radio-televizije Srbije sa višemedijskom instalacijom Tamo gde se mi ne čujemo, sigurno je kraj sveta.

Video: Tanjug/Jadranka Ilić

Prema njegovim rečima, Jednostavno rečeno se bavi industrijskim i kulturnim nasleđem, a njihov rad na Oktobarcu je neka vrsta istraživanja o Radio Jugoslaviji, međunarodnoj stanici koja je emitovala program na 13 jezika u sve delove sveta.

Naziv izlozbe je bila višedecenijska krilatica danas ugašene Radio Jugooslavije, dodao je umetnik.

Umetnici su istraživali u Arhivu Jugoslavije, Muzeju Jugoslavije i nešto u Radio Beogradu, a fokusirali su se na pitanja slušaoca kojih je na desetine hiljada stizalo godišnje u redakcije Radio Jugoslavije.

Izložba koja traje do 4. decembra sadrži na izlozima Kluba RTS-a uvećana pisma i koverte, u zvučnom delu se mogu čuti špice radija na raznim jezicima, a postoji i grafoskop i niz folija koje se interpoliraju preko mape sveta.

Video: Tanjug/Jadranka Ilić

- Jedan značajan aspekt Radio Jugoslavije je bio što je služila da prezentuje Jugoslaviju. Socijalistička Jugoslavije jesta najvažnija stvar koja se desila na ovim prostorima i važno je da iz tog perioda učimo - naveo je Knežević Strika.

Umetnik je dodao da ne treba biti nekritički jugonostalgičan već treba sagledati i sve probleme.

Prema njegovom mišljenju, osim što je Radio Jugoslavija bila propagandni, bila je i samoupravni medij, od koga možemo da učimo kako da menjamo svet koji je dosta u problemu.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Knežević Strika je preporučio predstavu Oduzimanje vremena koju je na proteklom festivalu Pokretnica u Novom Sadu izvodla grupa mladih plesnih umetnica.

- To je jako vredno. Ako budete imali priliku pogledajte. Meni je bilo užasno drago što sam imao priliku da vidim - istakao je umetnik.

Autor: Tanjug

#Izložba

#Jednostavno rečeno

#Luka Knežević Strika

#Oktobarac

#Oktobarski salon

#Radio Jugoslavija

#Tamo gde se mi ne čujemo sigurno je kraj sveta