U trenutku smrti obavljao dužnost potpredsednika Narodne skupštine Republike Srbije

Na današnji dan 2021. godine preminuo je Muamer Zukorlić, glavni muftija, predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji i potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije.

Zukorlić je rođen 15. februara 1970. godine u selu Orlje kod Tutina. Nakon završene medrese u Sarajevu, odlazi na služenje vojnog roka u Gospoću i na Svetom Roku, a potom na studije šerijatskog prava na Islamskom univerzitetu u Konstantini u Alžiru.

Osnivač je Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, čiji je bio dugogodišnji rektor. Takođe, osnovao je žensku medresu u Pazaru i sa odeljenjima u Rožajama i Preševu, izdavačku kuću, magazin Glas islama, vrtić i predškolsku ustanovu, školu Kurana, Islamsku pedagošku akademiju, Muslimanski omladinski klub i Islamski kulturni centar. Zaslužan je i za otvaranje 7 vakufskih (narodnih) kuhinja za siromašne.

Na predsedničkim izborima 2012. godine bio je kandidat i osvojio 1,39% ili 54.492 glasova. Osnovao je Stranku pravde i pomirenja, koja je na parlamentarnim izborima 2022. godine prešla cenzus i dobila 4 poslanička mandata, a Zukorlić je izabran za potpredsednika parlamenta.

Imao je osmoro dece. Tečno je govorio arapski i turski jezik, a služio se engleskim jezikom.

Autor: redportal.rs

#Muamer Zukorlić

#Sandžak

#Stranka pravde i pomirenja

#Zukorlić

#muftija