Danas od 20 časova

Trećeg dana BEMUS-a, 3. novembra od 20.00 u Beogradskoj filharmoniji, nastupiće čuveni srpski violončelista Nemanja Stanković uz klavirsku pratnju Marina Formentija. Ulaznice se mogu nabaviti na blagajni Beogradske filharmonije 🎶🎹🎻.

Pogram koncerta sadržaće sledeća dela 👇🏻👇🏻👇🏻

Arvo Pert - Fratres Bela Bartok - Rapsodija za violončelo i klavir br. 1, Sz. 88 Rodion Ščedrin - U stilu Albeniza Anton Vebern - Tri mala komada op. 11 Robert Šuman - Fantastični komad op. 73 Johanes Brams - Sonata za klavir i violončelo br. 1, op. 38

Nemanja Stanković je srpski violončelista koji važi za jednu od vodećih mladih zvezda na našoj sceni. Imao je solističke nastupe sa Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTS-a, orkestrom Kamerata Serbika, Italijanskim omladinskim orkestrom, Češkim virtuozima, Gudačima sv. Đorđa, Niškim simfonijskim orkestrom, BGO Dušan Skovran, Bitoljskim kamernim orkestrom, Zrenjaninskim kamernim orkestrom, Simfonijskim orkestrom FMU u Beogradu, Simfonijskim orkestrom Kristijansand… Sarađivao je sa dirigentima: Rafaelom Pajareom, Fabrisom Bolonom, Bojanom Suđićem, Noamom Zurom, Denisom Šapovalovim, Biljanom Radovanović, Le Fi Fijem. Nastupao je širom Evrope, ali i u Severnoj Americi, kao i u Japanu, Senegalu i Tunisu. Nemanja Stanković nagrađivan je kao finalista brojnih takmičenja i konkursa, poput Internacionalnog takmičenja violončelista u Licenu, Međunarodnog takmičenja Muzičke omladine u Beogradu, i takmičenja Johanes Brams, Fidelio specijal, kao i Antonio Janigro i Petar Konjović. Godine 2007. od strane umetničke asocijacije ArtLink proglašen je za najperspektivnijeg mladog umetnika Srbije. Godine 2018. godine proglašen je za mladog umetnika godine od strane revije Muzika klasika, a 2019. godine Umetnička asocijacija Le Dimore del Quartetto proglasila je Trio Imersio, čiji je Stanković član, za ansambl godine, što im je donelo nagradu fondacije Brivio Sforza. Imao je zapažene nastupe na međunarodnim festivalima: BEMUS, NIMUS, OKTOH, Alpen Classica, Kotor Art, Mokranjčevi dani, Čelo fest, BUNT, STRINGS, LilaLo itd.

Foto: redportal.rs/Mita Obradović

Marino Formenti, koga je Los Anđeles Tajms nazvao Glenom Guldom 21. veka, jedan je od najzanimljivijih muzičara svoje generacije. Njegova sklonost ka eksperimentisanju sa novim i neočekivanim kombinacijama dovela je do novih koncertnih iskustava i jedinstvenih projekata. Formentijevi nastupi obuhvataju interpretacije najnovijih dela, improvizacije, kao i individualna razmišljanja na temu klasičnih remek-dela, a najnoviji projekti često sadrže forme muzike koje ne potiču sa Zapada i popularne forme  muzike.

Autor: redportal.rs

#BEMUS

#Marino Formenti

#Nemanja Stanković

#koncert