U zemlji je vladao svega tri nedelje, život završio u emigraciji

Na današnji dan 1970. godine umro je poslednji jugoslovenski kralj Petar II Karađorđević.

Rodio se 6. septembra 1923. godine u Beogradu, kao sin kraljice Marije i kralja Aleksandra I, vladara Srba, Hrvata i Slovenaca. Kum na krštenju bio mu je britanski kralj Džordž V, a na krštenju ga je predstavljao sin princ Albert, vojvoda od Jorka, odnosno potonji kralj Džordž VI.

Na školovanje u London odlazi u septembru 1934. godine, manje od mesec dana pre nego što će u Marseju biti ubijen njegov otac, usled čega će postati novi kralj Jugoslavije. Kako je u tom trenutku imao svega 11 godina, kraljevsku vlast je preuzelo namesništvo koje su činili njegov stric knez Pavle Karađorđević, dr Radenko Stanković i Ivo Perović.

Kralj Petar II je vlast preuzeo prilikom puča 27. marta 1941. godine, kada je vojska zbacila Vladu i namesništvo, te njega proglasila punoletnim. Po izbijanju Aprilskog rata bio je prinuđen da napusti Kraljevinu Jugoslaviju. Veći deo Drugog svetskog rata proveo je u Londonu, koji je bio centar okupljanja savezničkih vladara i oficira izbeglih pred nacistima.

Oženio se grčkom princezom Aleksandrom, kćerkom kralja Aleksandra I. U julu 1945. godine rodio im se sin Aleksandar u Londonu.

Pošto su 1944. godine komunisti nasilno preuzeli vlast u zemlji, kralju je onemogućen i zabranjen povratak u zemlju, zbog čega je ostao u inostranstvu. Bio je aktivan u srpskim i jugoslovenskim emigrantskim društvima, naročito okupljenim oko Srpske pravoslavne crkve.

Preminuo je 1970. godine u Denveru. Najpre je sahranjen u Crkvi Svetog Save u Libertivilu, da bi 2013. godine njegovi posmrtni ostaci bili preneti u porodičnu grobnicu - kriptu Crkve Svetog Đorđa na Oplencu.

Autor: redportal.rs

#Dinastija Karađorđević

#Kralj Petar Drugi

#karađorđevići

#kralj petar

#kralj petar II karađorđević