Ona je rekla da je festival obeležio moto Radikalna ranjivost koji je pokazao koliko smo ranjivi u izuzetno teškom trenutku

Gošća nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bila je menadžerka Stanice servis za savremeni ples Marijana Cvetković koja je govorila o njihovom Festivalu savremenog plesa i performansa Kondenz, koji je održan od 23. do 30. oktobra u Beogradu.

Cvetković je rekla da je Kondenz obeležio moto Radikalna ranjivost koji je pokazao koliko smo kao pojedinci i društvo ranjivi u izuzetno teškom trenutku za sve nas i koliko je umentička produkcija u polju savremenog plesa osetljiva na te uslove.

Video: Tanjug/Jadranka Ilić

- Kroz različite radove se može videti šta su oblici te ranjivosti i koje su mogućnosti nalaženje snage u zajedništvu da bi se protiv te situacije nekako izborili - navela je Cvetković.

Prema njenim rečima, Kondenz je i platforma za predstavljane domaće plesne scene koja u još uvek nema svoj prostor i scenu i zbog toga umetnici rade izuzetno teško da na sistematičan način predstave ono što proizvode.

- Nama kao organizaciji ie teško da otvorimo prostore za prezentaciju tog rada. Festival tome i služi - rekla je Cvetković.

Podsetivši da domaća produkcija uvek ima neku vrstu otvoren karte na Kondenzu, Cvetković je istakla da su posetioci festivala imali priliku da vide novi rad Igora Koruge, u saradnji sa riječkom umetnicom Ivanom Kalc, Zašto ne?, koji govori o bivanju usamljenim u društvu koje je u krizi i raspada se.

Video: Tanjug/Jadranka Ilić

Kondenz je prikazao i rad Marka Pejovića O iscrpljivanju ili plutanje van sopstvenih granica koji govori o uslovima života u koje se sami teramo i postavlja se pitanja šta je cilj i rezultat takvog života.

Mladi Stefan Veselinović je pokazao svoj prvi rad na Kondenzu For I Am An Animal kao duet u saradnji sa francuskim umetnikom Romen Lafon-Pašona.

Cvetković je napomenula da je Kondenz od gostujućih predstava uspeo dovesti umentike koje dugo želi i sa kojima je imao prethodnu saradnju.

- Festival ne bira nekakve zvezde, već umetnike i kolektive sa kojima možemo da ostvarimo dijalog koji traje - naglasial je Cvetković.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Prema njenim rečima, brazilski umetnik Tijago Granato je prikazao radove The Sound They Make When No One Listens u Bitef teatru i Transa u dvorištu galerije Legata Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića.

- Praktikujemo da na festivalu posle svake predstavae imamo razgovor umetnika i publike. Ti razgovori su jedna vrsta nastavka performansa u kome publika dobija svoje mesto i priliku da govori kako je to doživela i postavi pitanja - rekla je Cvetković.

Na Kondenzu je između ostalih i Kejt Mekintoš iz Novog Zelanda prikazala rad to Speak Light Pours Out sa grupom saradnica koji je između performansa i koncerta koristio puno tekstova raznih autora, koje je umetnica prekrojila u poetični tekst koji na suptilan način govori da ima nade, navela je Cvetković.

Autor: Tanjug

#Festoval savremenog plesa i performansa Kondenz

#Marijana Cvetković

#Stanica servis za savremeni ples

#festival Kondenz