Iako strašni, nastali su kao posledica okolnosti teškog života i preživljavanja

Srpski narod, kao spoj svog slovenskog nasleđa, hrišćanske tradicije i svojih autohtonihh običaja uronjenih u turbulentnu istoriju, poseduje pletoru najrazličitijih običaja koji vuku svoje korene iz najdublje istorije našeg naroda.

Kroz vetrometine istorije, ratove, seoba i kataklizme menjali su se kulturni obrazci, dodavali novi elementima starim, ali neki su se očuvali sve do skora.

SNOHAČENJE

Ritual, ili običaj, snohačenja je jedan od najupečatljivijih i najstrašnijih običaja koji je preživeo kod nas. On podrazumeva intimni odnos između svekra i snaje, i on je običaj koji potiče iz doba Južnih Slovena.

Čin se upražnjavao ili zbog seksualne nezrelosti sina ili njegovog odsustva. Običaj je ostao živ sve do poraza Turaka na našim prostorima, au mnogim delovima zemlje opstao je sve do Drugog svetskog rata. Najviše je bio rasprostranjen na prostoru Pomoravlja i u Vranju. Nastao je i održao se iz čisto praktičnih razloga, jer je bilo potrebno praviti decu i očuvati porodicu, koja se jedino na taj način mogla izboriti sa siromaštvom, i jer su muškarci često ginuli i rano umirali u turbulentnim periodima srpske istorije. Običaj se prebnosi sa kolena na kolena, kako otac - tako i sin.

Najčešće se snohačenje upražnjavalo kada bi se maloletni mladić oženio starijom, odraslom ženom. U tom slućaju bi otac obavljao bračnu dužnost. Često su se rađala i deca iz odnosa između svekra i snaje, a snohačenje bi upražnjavali do sinovljevog punoletstva.

Najpoznatiji primer ovog običaja i jedna od najpoznatijih scena srpske književnosti je upravo ona iz Nečiste krvi Bore Stankovića - noć venčanja Sofke i mladog Tomče.

Bora Stanković je tragove ovog čudnog običaja zabeležio u svom delu, a navodno su ga praktikovale sve klase društva, bez obzira ne etničku pripadnost i veroispovest i niko ga nije smatrao grehom.

Čak su ti mladi momci čije su supruge obavljale bračne dužnosti sa njihovim očevima, ovaj običaj prenosili na mlađe generacije i ponavljali ga kada bi odrasli...

Autor: redportal.rs

#Koštana

#Opštenje

#Sek

#Snohačenje

#Srbija

#Sromaštvo

#Srpski

#bludničenje

#deca

#mlada

#običaji

#otac

#potomstvo

#sin

#snaja

#svekar