Ostala omiljena glumica na prostoru bivše Jugoslavije

Na današnji dan 2018. godine preminula je srpska glumica Milena Dravić.

Milena je rođena 1940. godine na Dorćolu, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju. Uloga u filmu Vrata ostaju otvorena iz 1959. godine bila je njeno prvo glumačko ostvarenje, nakon čega odlučuje da upiše studije Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu.

Tokom studija nije bila sigurna da će se ikada zaista baviti glumom, ali pošto je 1962. godine dobila Zlatnu arenu za najbolju glavnu žensku ulogu na Filmskom festivalu u Puli, za ulogu u filmu Prekobrojna, shvatila je da je čeka velika karijera.

Zapaženu ulogu imala je u filmu Bitka na Neretvi, ratnom spektaklu iz 1969. godine, u kojem su igrale i velike zvezde poput Jula Brinera, Orsona Velsa i Franka Nera, a koji je nominovan i za Oskara.

Na snimanju filma Horoskop 1969. godine upoznaje Dragana Nikolića, a tajno su se venčali u pauzi snimanja filma Kako su se volele dve budale 1972. godine. Zajedno su vodili televizijsku emisiju Obraz uz obraz, koja je doživela ogromnu popularnost.

Glumila je u preko 100 filmova i imala preko 70 pozorišnih uloga. Na Kanskom filmskom festivalu 1980. godine dobila je Nagradu za najbolju glumicu, a bila je još dobitnik 7 Zlatnih arena sa Festivala u Puli, Nagrade Žanka Stokić, Dobričinog prstena, kao i nosilac Zlatne medalje za zasluge.

Autor: redportal.rs

#Jugoslovenska glumica

#Kanski festival

#Milena Dravić

#Srpska glumica

#Zlatna arena