Kralj Jugoslavija prva žrtva fašizma u Evropi

Na današnji dan 1934. godine u Marseju je izvršen atentat na jugoslovenskog kralja Aleksandra I Karađorđevića.

Atentat je izvršio Veličko Dimitrov Kerin, poznat po pseudonimu Vlado Černozemski, bugarski terorista i pripadnik separatističke organizacije VMRO. U organizaciji je imao logističku podršku ustaša i fašističke Italije, što je kasnije dogazano. Pored kralja Aleksandra, u atentatu je ubijen i francuski ministar Luj Bartu, koji se nalazio sa njim u automobilu, dok je teško ranjen general Žozef Žofr. Stradao je i sam atentator, koga je najpre francuski policajac udario sabljom, zatim u njega ispalio nekoliko metaka, a naposletku ga razjarena masa udarala.

Do atentata prilikom zvaničke posete Francuskoj, kralj Aleksandar je preživeo 3 atentata: u Solunu 1916. godine, zatim prilikom proglašenja Vidovdanskog ustava 1921. kada je bombu na njegov automobil bacio komunista Spasoje Stejić, te u Zagrebu 1933. godine organizovan od pripadnika ustaškog pokreta.

Ubistvo kralja Aleksandra izazvalo je velike potrese u zemlji, ali i čitavoj Evropi. Na tronu ga je nasledio najstariji sin Petar II, u čije ime je, budući da je bio maloletan, vladalo tročlano namesništvo koje su činili knez Pavle Karađorđević, Radenko Stanković i Ivo Perović.

Prema tvrdnjama kraljevića Tomislava, drugog kraljevog sina, kralj Aleksandar je u vreme atentata bio u poodmakloj fazi raka, te da su mu lekari prognozirali još 6 meseci života.

Autor: redportal.rs

#Dinastija Karađorđević

#Kralj Aleksandar I Karađorđević

#Luj Bartu

#Marsejski atentat

#karađorđevići