Film zasnovan na izveštaju Dika Martija

Film Žuta kuća ušao je u završnu fazu snimanja, a predstavlja deo serijala dokumentarno-igranih filmova Dosije Kosovo, koji predstavlja zajednički projekat Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i Radio televizije Srbije.

Filmska priča zasnovana je na izveštaju tužioca Dika Martija iz 2010. godine u kojem je Hašima Tačija označio kao vođu kriminalne grupe za trgovinu oružjem, drogom i ljudskim organima, a slično je pisala i haška tužiteljka Karla del Ponte.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin prisustvovao je snimanju nekih od završnih kadrova:

Snimanje Žute kuće je naš dug prema potomcima, prema onima koji će tek doći. Snimanje je dug prema istini, jer samo istina može objasniti šta se zapravo dešavalo 1998. i 1999. godine na prostoru Kosova i Metohije. Žuta kuća je priča o užasu, o monstrumima. Žuta kuća je priča sa kakvim zlom su se Srbi borili.

Autorka filma Slađana Zarić, poznata kao autor filmova Ratne priče sa Košara i Koridor 92, ističe da je nakon povlačenja srpskih bezbednosnih snaga sa Kosova i Metohije u junu 1999. godine, na ovim prostorima ubijeno 1.200 ljudi, od čega 700 srpske nacionalnosti, a njih 350 se vodi kao nestalo, te da je njihova sudbina do danas ostala nepoznata.

Ona dodaje i da je sledeća faza projekata pronalaženje sagovornika u inostranstvu, ističući da bi volela razgovarati sa komandantima KFOR-a o ovoj temi.

Autor: redportal.rs

#Dosije Kosovo

#Zločini OVK

#Zločini nad Srbima

#dik marti

#dokumentarni film

#žuta kuća