Uspeh i sa Tronom

Srpski fotograf Pavel Surovi, ujedno i direktor Kulturnog centra u Kisaču, osvojio je 1. mesto u Rusiji na međunarodnom festivalu International Baltic Ethnic Fashion Festival IBEFF (Etno-moda) 2022. u kategoriji modna fotografija sa svojom etno-foto kolekcijom Tron, koji je održan ove godine u Sankt Petersburgu. Srpske ratnice i anđeli iz kolekciji Tron ostavili su jak utisak na žiri i u Rusiji i proglasili ga za najboljeg modnog fotografa na festivalu 😎.

Foto: redportal.rs/Pavel Surovi

Prošle godine je Pavel Surovi osvojio takođe 1. mesto na ovom prestižnom festivalu foto-kolekcijom Corona. Prošlogodišnji pobednički radovi srpskog fotografa Pavel Surovog su bili izabrani za promociju upravo ovog međunarodnog IBEFF festivala.  

Fotografije iz kolekcije Tron prikazuju jedinstven spoj umetnosti i etnologije, tradicije i modernog doba, kao i istorijsko-nacionalno obeležje u domenu modnog dizajna.

Povodom nagrade, Pavel je rekao:

Nisam verovao da bi nakon prošlogodišnje prve nagrade žiri opet mogao udeliti dva puta zaredom istom fotografu prvu nagradu. Bio sam siguran da su moji radovi kvalitetni, ali kod nominacija sam video isto tako zanimljive radove koji su estetski i pričom kvalitetni i zanimljivi. Ipak je kvalitet, nepristrasnost i objektivnost žirija prevagnula. Volim transparentna takmičenja, gde je žiri je nezavistan, profesionalan i na osnovu kvaliteta rada daje ocene, što je slučaj se IBEFF ETNOMODA festivalom u Rusiji. Mnogim fotografima sam postao inspiracija, što se vidi po pristupu i fotografisanju nošnji, ali najviše me raduje da su i oni počeli da primećuju simboliku narodnih nošnji i prema njoj kreiraju foto-priče. Ovom pobedom afirmišem profesionalni rad Kulturnog centra u Kisaču, kde sam i direktor, a čiji je osnivač Grad Novi Sad, ali prezentujem i celu Srbiju. Srpske ratnice i anđeli na fotografijama su ostavili jak utisak i na žiri i u Rusiji. Ovo je veliki uspeh za malo moje selo Kisač, Grad Novi Sad, za celu Srbiju, za moju porodicu i mene lično jer je to još jedna potvrda kvaliteta mog umetničkog rada i svojvrsne estetike, da žiri u Rusiji po drugi put izabere baš moje fotografije za najbolje 🍀🍀🍀. Puno sam uložio energije, ljubavi, vremena, sredstava u ovaj umetnički etno art projekat. Bez podrške Grada Novog Sada i evropske prestonice kulture - Novi Sad 2022. ne bih uspeo realizovati ovaj složen umetnički projekat.

Foto: redportal.rs/Pavel Surovi

Pobedničke fotografije iz kolekcije Tron su krasile i otvaranje prestižne titule evropske prestonice kulture - Novi Sad 2022. Izložba je bila upriličena i u Parizu, a do kraja septembra je mogu građani Slovenije videti u Mariboru u Minoritskoj crkvi.

Autor: redportal.rs

#Moskva

#Pavel Surovi

#fotografije

#rusija