Reči koje i danas odzvanjaju

Legendarni srpski vojvoda Živojin Mišić se nalazio na mestu načelnika štaba Vrhovne komande uoči proboja Solunskog fronta, kada je izdao naređenje koje se pamti i danas.

Za 14. septembar 1918. godine bila je zakazana artiljerijska priprema na celoj liniji fronta, koja je trebalo da srpskoj i savezničkim vojskama otvori put. Noć uoči početka ofanzive, vojvoda Mišić je svojim vojnicima uputio jezgrovito naređenje:

Svi komandanti, komandiri i vojnici treba da budu prožeti idejom, od brzine prodiranja zavisi ceo uspeh ofanzive. Ta brzina je u isto vreme i najbolja garancija protiv iznenađenja, jer se njome postiže rastrojstvo neprijatelja i potpuna sloboda u našim dejstvima. Treba drsko prodirati, bez počinka, do krajnjih granica ljudske i konjske snage. U smrt, samo ne stajte! S nepokolebljivom verom i nadom junaci napred u otadžbinu

Pešadijska i konjička ofanziva krenula je 15. septembra i srpska vojska je nizala pobedu za pobedom. Samo dve nedelje kasnije naterala Bugarsku na kapitulaciju, a 45. dana od početka ofanzive je oslobodila Beograd.

Autor: redportal.rs

#Proboj Solunskog fronta

#Prvi svetski rat

#Solunski front

#Vojvoda Mišić

#Vojvoda Živojin Mišić

#Živojin Mišić