Kamen bez koga nema krunisanja

Da, postoji deo kamena u Velikoj Britaniji koji se naziva Kamen Sudbine koji je deo ceremonije krunisanja kraljeva i kraljica. Veliki komad kamena od crvenog peščara je u početku korišćen za krunisanje prvih škotskih kraljeva još od 841. godine, nakon čega je donet u Škotsku. U Englesku je stigao 1296. godine kada ga je zarobio engleski kralj Edvard I.

Kamen je dopremljen u Englesku, gde je ugrađen u tron u Vestminsterskoj opatiji. Od 13. veka stoji tamo, više od 7 vekova, i na njemu su svi kraljevi, Engleske i Škotske, kao i potonje Velike Britanije i Ujedinjenog Kraljevstva bili krunisani - sedeći na njemu.

Tako je bilo sve do 1950. godine, kada je ukraden.

Krajem 1950, tri studenta i mladi učitelj su se udružili da otmu kamen u ime škotske nezavisnosti. Plan je bio da se dvojica sakriju u opatiji i da ostanu nakon zatvaranja opatije, nakon čega bi izvadili kamen i odneli ga napolje ostalima koji su čekali u kolima.

Pri pokušaj je neslavno propao kada je prvog od studenata odmah pronašao čuvar u opatiji. Drugi pokušaj, na Božić, prošao je još gore. Odlučivši se za opciju da jednostavno samo ušetaju u opatiju nakon zatvaranja, uspeli su da izvuku kamen iz ležišta ali su ga tom prilikom i slomili na dva dela. Tek što su uspeli da u kola ubace manji deo, obližnji policajac ih je primetio dok su startovali kola i prišao. Dvoje u kolima su se pravili da su "ljubavnici u činu" i uspeli su da šarmiraju policajca da ih pusti da odu.

Nakon toga tim se podelio, gde jedan deo otišao na sever ka Škotskoj a drugi u Oksford. Međutim kamen su istovarili Ročesteru u Engleskoj i zakopali ga u zemlju nakon što su kola počela da im pucaju pod težinom kamena. Drugi deo je bačen i napušten u Birmingemu nakon što je jedan od pljačkaša shvatio da je ostavio direktan trag za sobom konstantno stajući i pitajuči lokalce za put do Oksforda.

Uprkos sveopštoj poteri i potrazi za kamenom. dva dela kamena nisu bila otkrivena nedeljama, tokom čega su sva četvorica pljačkaša uspela da ponovo dođu do oba dela kamena i da ih odnesu u Škotsku u Arbroath opatiju gde su ga postavila na oltar.

Sva četvorica u na kraju uhapšena, iako nisu optužena za krivično delo. Čak suprotno, dobili su holivudski tretman jer su bili ovekovečeni u filmu Kamen sudbine.

Kamen je vraćen u Vestinstersku opatiju, gde je ostao još nekoliko decenija, sve do 1996. godine kada je vraćen u Škotsku. Danas je ponovo na putu ka Vestmisterskoj opatiji, ali u posebnom vozilu, da bude postavljen na svoje mesto (pod kraljevskom pozadinom) nad kojom će se krunisati novi kralj Velike Britanije Čarls III.

THE QUEEN IS DEAD, LONG LIVE THE KING!

Autor: redportal.rs

#Britanija

#Elizabeta II

#Engleska

#Kamen sudbine

#Monarh

#SMRT

#Ujedinjeno Kraljevstvo

#Vestminsterska opatija

#kraljica

#krunisanje

#Čarls III

#škotska