Organizatori izložbe su Narodni dom u Mariboru u saradnji sa Kulturnim centrom Kisač

MARIBOR: Izložba Prestol srpskog fotografa Pavela Surovog je otvorena u Mariboru u Minoritskoj crkvi. Izložba je upriličena povodom 10-godišnjice od dobijanja titule Evropske prestonice kulture - Maribor 2012 u saradnji sa evropskom prestonicom kulture - Novi Sad 2022. Takođe je proslavljen jubilej 30 godina od osnivanja Narodnog doma Maribor. Organizatori izložbe su Narodni dom u Mariboru u saradnji sa Kulturnim centrom Kisač. Izložbu Prestol svečano je otvorio gradonačelnik Maribora Saša Arsenovič u prisustvu čelnika gradova koji su bili evropske prestonice kulture u prošlosti.

Foto: redportal.rs/Janez Klenovsek

- Kada su me iz kontaktirali iz Slovenije da bi hteli da moja izložba bude prikazana u Mariboru i poslali mi snimak prostora Minoritske crkve, odmah sam znao da je to dobitna kombinacija za prikaz mojih fotografija s obzirom da tema odgovara datom prostoru crkve. Čast mi je i zadovoljstvo što su u Sloveniji smatrali da moja izložba Prestol treba da upriliči proslavu ovakavog velikog jubileja 😅. Takođe me raduje što će se slovenačka publika moći upoznati sa mistikom narodnih nošnji sa Balkana a ispričane kroz različite uloge. Ovom prilikom bih želeo da se zahvalim i pohvalim organizatore na gostoljubivosti i velikom profesionalizmu čelnih ljudi Narodnog doma Maribora. Poruka izložbe Prestol pored stalne težnje naroda i pojedinaca za moći, stalni sukob dobra i zla u svetu, može da se prevaziđe uz ljubav, vera i nadu, što odražava i duhovni smisao samog života i našeg postajanja - izjavio je srpski fotograf Pavel Surovi.  

Foto: redportal.rs/Janez Klenovsek

Naziv izložbe Prestol predstavlja u svetskom i duhovnom smislu borbu naroda za moć tj. prestol. Sam naziv aludira da arhaične narodne nošnje crpe inspiraciju sa kraljevskih dvorova, a kraljevske krune simbolizuju svadbena oglavlja. Na kraljevskom dvoru pored raskoši do izražaja dolazi ženska lepota, koja je glavna inspiracija mnogih umetnika i svaka žena želi da bude najlepša, da bude na tronu. Različiti narodi kroz svoju narodnu nošnju ističu svoje autentične simbole i obeležja, koji ih odredjuju kao narod i u tom smislu čine jedinstvenim i posebnim. Prestol predstavlja i biblijski aspekt hrisćanstva. Autor i fotograf Pavel Surovi je svojim etnografskim istraživanjem i kroz fantazmagorične fotografije tu podudarnost sublimirao u jedan originalan i jedinstveni fotografski prikaz 😎.

Foto: redportal.rs/Janez Klenovsek

Minoritska crkva, koju su minoriti poklonili Gradu Mariboru na korišćenje za kulturne aktivnosti, pozorište, koncerte i izložbe, daje jednu specifičnu atmosferu celoj izložbi. Izložba Prestol fotografija Pavela Surovog je postavljena u dva nivoa. Fotografije velikih formata i led paneli od 3 metra krase unutrašnjost crkve. Na mestu gde je stajao oltar postavljane su fotografije koje čine jedinstvenu pastoralnu scenu tu je veliki oltarni krst, pa Sveta Marija sa Isusom, koja je i zaštitnica Maribora, Sveta Tereza i arhangel Mihailo. Po ulasku u crkvu goste dočekuju arhangeli i ratnici koji štite hrišćanstvo. Posebnu draž daje prostor ispod crkve, kde su postavljeni portreti manjih formata. U katakombama posetioci mogu pronaći na fotografijama Svetu Mariju Magdalinu, Isusa iz Nazareta, Svetu Terezu, Posejdonku, Grdanu, Ratnicu, Templarku Crvenkapicu...

Autor: redportal.rs

#Izložba

#Pavel Surovi

#Prestol

#fotografije