Preispitivanje granice novih medija

U utorak, 6. septembra 2022. godine, u Centru za likovno obrazovanje Šumatovačka otvorena je izložba Carevi mladić Dragane Kuprešanin.

Carevi mladić (2014/2015) je trilogija nastala na osnovu istoimene kratke priče savremenog autora Ivana Branisavljevića. Zasnovana je na različitim teorijama mas-medija, te obuhvata segmente grafike, stripa i animacije. Prvo su nastale grafike, pa strip, te animirani film, kako je za naš portal istakla autorka.

Foto: redportal.rs/Marko Radovanović

Foto: redportal.rs/Marko Radovanović

Na otvaranju Dragana Kuprešanin je rekla kako je izložba već gostovala i u zemlji i u regionu na različitim festivalima stripa, ilustracije i filma. Film koji čini deo izložbe bio je prikazan na više od 30 festivala – svetskih, evropskih i naših.

💡 Ideja serije grafika, eksperimentalnog strip-kaiša Carevi mladić, jeste da formalno i produkcijski prelazi okvire klasičnog medija.

Foto: redportal.rs/Marko Radovanović

Foto: redportal.rs/Jovana Radić

Foto: redportal.rs/Jovana Radić

📖 Strip Carevi mladić obuhvata 9 strip-slika čiji je cilj da klasičnu strip-produkciju u vezi sa mas-medijima izmeste u prostor.

Foto: redportal.rs/Marko Radovanović

🎬 Animirani film Carevi mladić potencira strukturalne paradigme grafike i stripa i potvrđuje se – poput kvadrata stripa ili otiska grafike.

Kako je istakla Dragana Kuprešanin:

Ova trilogija iznova, oneobičavanjem preispituje granice novih medija i izmeštanjem rada van očekivanog (štampa/TV/internet) u galeriju referira na sliku prerenesansnog koncepta koja je neodvojiva od prostora (arhitekture).

Foto: redportal.rs/Jovana Radić

Autor: redportal.rs / Jovana Radić

#Carevi mladić

#Dragana Kuprešanin

#Izložba

#samostalna izložba

#Šumatovačka