Glumac o čijem privatnom životu se gotovo ništa ne zna

Popularni srpski glumac Aleksandar Berček danas proslavlja svoj 72. rođendan.

Rođen je 1950. godine u Vrdniku kod Iriga. Završio je Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju, a prvu filmsku ulogu dobio je 1971. godine. Starije generacije pamte ga još kao Ušketa iz serije Grlom u jagode, dok je široj publici poznat kao Paja Trošak iz Porodičnog blaga i Gorčilo Veljković iz serije Stižu dolari.

Za ulogu Miška Krstića u filmu Ko to tamo peva, u režiji Slobodana Šijana i po scenariju Dušana Kovačevića, dobio je Zlatnu arenu za najbolju sporednu mušku ulogu na Filmskom festivalu u Puli 1980. godine. Njegovo maestralno tumačenje uloge kneza Miloša Obrenovića u seriji Vuk Karadžić i televizijskom filmu Karađorđeva smrti, navela je reditelja Đorđa Kadijevića da izjavi kako Berčeka smatra najboljim domaćim glumcem.

Berček je nosio naslovnu ulogu u seriji Šešir profesora Koste Vujića, a nedavno smo ga gledali kao Crvenog u Južnom vetru.

Od 1993. do 1997. godine, Berček je bio upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu. Zbog činjenice da je na to mesto imenovan kao kadar tada vladajuće Socijalističke partije Srbije, mnogi opoziciono opredeljeni glumci su bojkotovali rad pozorišta. Ipak, kasnije su gotovo svi potvrdili da je, bez obzira na to, upravo Berček bio najbolji upravnik pozorišta kojeg pamte, zbog načina na koji se odnosio prema glumcima.

Na Sretenje - Dan državnosti Srbije 2021. godine, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je Berčeku dodelio Sretenjski orden drugog stepena.

O Berčekovom privatnom životu se gotovo ništa ne zna, osim da ima 4 dece.

Autor: redportal.rs

#Aleksandar Berček

#Berček

#Grlom u jagode

#ko to tamo peva

#porodično blago

#srpski glumac