Filmska adaptacija trećeg dela filma osvojila 11 Oskara

Na današnji dan 1973. godine preminuo je Džon Ronald Ruel Tolkin, britanski književnik i filolog, profesor Univerziteta u Oksfordu, autor najpoznatijih dela naučne fantastike.

Rođen je 1892. godine u Blumfontejnu, tada u Slobodnoj Državi Oranje (danas: Južnoafrička Republika), u porodici nemačkog porekla. Završio je Školu kralja Edvarda, Akademiju kralja Filipa i studije engleskog jezika i književnosti na Egzeter koledžu u Oksfordu, gde je diplomirao kao prvi u generaciji.

Neposredno po venčanju, mobilisan je u Britansku armiju tokom Prvog svetskog rata i poslat na front u Francusku. Učestvovao je u bici na Somi, a zatim je značajan deo rata proveo u bolnici, nesposoban da se vrati na front. Tada je počeo da piše beleške od kojih će kasnije nastati njegove priče. Demobilisan je sa činom poručnika.

Posle rata je radio na Oksfordskom rečniku engleskog jezika, da bi potom postao i profesor na univerzitetu. U međuratnom periodu, napisao je svoja najpoznatija dela: Hobita (1937) i prva dva toma Gospodara prstenova. Za vreme Drugog svetskog rata je trebalo da bude angažovan kao razbijač šifri, ali se od toga odustalo, tako da je nastavio da se bavi akademskim poslom do penzije. Gospodara prstenova je definitivno završio 1948. godine.

Tolkin je bio posvećeni katolik, a njegova hrišćanska vera mu je značajno pomogla u kreiranju Gospodara prstenova, najpoznatije bajke za odrasle. Za potrebe svojih dela konstruisao je nekoliko jezika.

Umro je 1973. godine u Bornmutu. Njegova dela Gospodar prstenova i Hobil doživela su filmsku adaptaciju u dve trilogije od 2001. do 2014. godine. Ovi filmovi su višestruko nominovani za Oskara, a zajedno su osvojili ukupno 18. Treći deo filma Gospodar prstenova osvojio je 11 Oskara, odnosno nagrade u svim kategorijama za koje je nominovan.

Autor: redportal.rs

#Gospodar prstenova

#Hobiti

#Tolkin

#dž. r. r. tolkin

#hobit