Sećanje na nevine žrtve okupatorske odmazde

U oktobru 1941. godine nemačke okupacione vlasti su izvršile stravičan zločin nad meštanima Kraljeva, a jedan objekat koji čuva sećanje na stravičan događaj danas se nalazi u Austriji.

Tokom jeseni 1941. godine, na teritoriji okupirane Srbije izbio je oružani ustanak. Tako je došlo do opsade Kraljeva, grada sa jakim nemačkim garnizonom i snažnom odbranom. U opsadi su zajednički učestvovali četnici i partizani.

Kako opsada nije bila uspešna, nemačke okupacione vlasti su počele da sprovode stravičnu naredbu za odmazdu po principu 100 zarobljenika i talaca za 1 ubijenog nemačkog vojnika. Određene za streljanje najpre zatvorili u halu fabrike vagona, da bi ih potom izvodili u grupama na streljanje.

Beogradski istraživač i kolekcionar Branimir Gajić nedavno je pronašao jednu fotografiju na kojoj se vidi nemački vojnik kako pozira pored žrtava. On ju je pokazao narodnom poslaniku Goranu Vesiću, uz potvrdu da je hala u kojoj su bili zatočenici, razmontirana još za vreme rata i odneta u Beč.

Vesić je povodom toga kontaktirao Nebojšu Rodića, ambasadora Srbije u Austriji, da bi ovaj vrlo brzo uspeo saznati gde se danas nalazi fabrička hala. Ona se danas nalazi u Novom Mestu (Viner Nojštat), a meštani je i danas nazivaju srpska hala.

Na Vesićevu inicijativu, ušlo se u pripreme za pregovore sa austrijskim vlastima o otkupu hale, kako bi ista bila vraćena u Kraljevo i pretvorena u izložbeni spomen-prostor koji bi čuvao sećanje za žrtve Kraljevačkog masakra.

IZVOR: IG / @sicveO11

Autor: redportal.rs

#Kraljevački oktobar

#Masakr u Kraljevu

#Opsada Kraljeva

#Zločini nad Srbima

#drugi svetski rat