Na manifestaciji učestvuju i mnogobrojni pesnici, muzičari, kao i 62 slikara i vajara iz 12 zemalja.

Na jubilarnoj, 15. Međunarodnoj umetničkoj koloniji "Krčedin" sinoć je u Domu porodice Jakšić postavljena bista velikog pesnika Mike Antića, koju je otkrio pesnik Pero Zubac.

Prisećajući se višedecenijskog druženja sa Antićem, Zubac je u nadahnutoj besedi rekao:

- Miku Antića sam prvi put slušao kako govori "Vojvodinu" u Vršcu 1963. Bio sam maturant opčinjen načinom kako emituje dobre vibracije u pesmi. Nisam uspeo da mu priđem od mnogih koji su hteli da ga pozdrave. Na prvoj godini studija na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu organizovano je literarno veče studenata, a nisam ni slutio da je Mika u publici. Sutradan u listu "Dnevnik" objavio je članak da je bilo vredno otići na to veče, jer je čuo pesmu Perice Zupca, studenta prve godine. Nikoga nije pomenuo ni od poznatih pesnika, ni od studenata. Posle nekoliko dana na fakultet je došao njegov kum Lazar Vasić, golman Vojvodine da me potraži i odveo me preko puta u restoran "Gurman" gde su me čekali Mika Antić i Mahal Babinka, dva najpoznatija pesnika u Vojvodini tog vremena.

Otada je počelo naše prijateljstvo, pobratimstvo, i nije se prekidalo ni trena, sve do njegovog povratka na zvezdu sa koje je došao.

- Bio mi je više nego brat, zaštitnik od svake nevolje, virtuelni kišobran od svakog zla. Čuvao me, a čuvao sam i ja njega. Sad ga čuvam kao moju najdragoceniju uspomenu na trajanje u književnom i umetničkom životu ove i one zemlje - zaključio je Zubac i potom kazivao dve Antićeve pesme.

Na manifestaciji učestvuju i mnogobrojni pesnici, muzičari, kao i 62 slikara i vajara iz 12 zemalja.

Autor: Novosti

#Međunarodna umetnička kolonija

#Pero Zubac

#bista

#mika antić

#porodica Jakšić