Izložba će biti realizovana u okviru 10. festivala Dunavski dijalozi

Danas je u galeriji X Vitamin u Beogradu najavljena izložba savremene japanske umetnosti SMALL REBOOTS  BY JAPANESE ARTISTS. Na njoj će izlagati umetnici Hiroko Okada, Ai Hasegava, Sačiko Kodama, Takanori Išizuka i Hajaši Tomohiko. Ove autorke i autori predstavljali su svoje radove u prestižnim svetskim institucijama kao što su MOMA Njujork, Fondacija Luj Vuitton Pariz, festival Ars Electornica u Lincu. Kustosi izložbe su Ksenija Marinković i Tomohiro Okada.

Izložba će biti realizovana u okviru 10. festivala Dunavski dijalozi, koji je deo zvaničnog programa Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022.

Foto: redportal.rs/Hiroko Okada

Na konferenciji su govorile:

📍 Ksenija Marinković, kustoskinja izložbe

📍 Vesna Latinović, direktorka festivala Dunavski dijalozi 

Ksenija Marinković je kroz prezentaciju predstavila japanske autore i autorke čija će dela biti izložena. Istakla je:

Tema cele izložbe i inspiracija za promišljanje uklopljena je u krovnu ideju Dunavskih dijaloga – Kuda ideš, svete? Svih 5 umetnika na jedan zanimljiv način koriste znanja iz istorije umetnosti i na jedan veoma interesantan način izražavaju provokativne teme. Umetnici više eksperimentišu u interdisciplinarnom smislu.

Foto: redportal.rs/Marijana Vasiljević

Foto: redportal.rs/Marijana Vasiljević

Vesna Latinović je najavila da će, pored otvaranja izložbe, umetnici 15. avgusta držati posebnu prezentaciju za studente iz Novog Sada. O samom festivalu je rekla:

Festival predstavlja savremenu vizuelnu umetnost podunavskog regiona. Osnovni cilj i zadatak je da krajem avgusta / početkom septembra u Novom Sadu organizujemo brojne izložbe i događaji na kojima predstavljamo umetnost ovog regiona. Za festival je karakterističan jedan specifičan model umetničke saradnje.

Foto: redportal.rs/Marijana Vasiljević

Foto: redportal.rs/Marijana Vasiljević

Izložba će biti otvorena u petak, 12. avgusta, u 20 č. u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu (Dunavska 37) i trajaće do 28. avgusta 2022. godine.

Ovaj projekat je početak višegodišnje saradnje umetnika, kustosa i institucija Srbije i Japana u oblasti vizuelne umetnosti. Podržala ga je fondacija EU Japan Fest i deo je zvaničnog programa obeležavanja 140 godina prijateljstva Srbije i Japana 💕.

Foto: redportal.rs/Ustupljene fotografije

Autor: redportal.rs / Jovana Radić

#Izložba

#Ksenija Marinković

#SMALL REBOOTS BY JAPANESE ARTISTS

#Vesna Latinović

#japanska umetnost

#x vitamin