Nema ko nije čuo za čuveni Drakulin dvorac Bram. Međutim, malo je poznato da ne postoji nijedan dokaz da je Vlad Cepeš Drakul tamo ikada kročio.

Ko je bio Vlad Cepeš, zvani Drakula? Drakul u prevodu znači Zmaj, što je porodici za vreme Vlada II dodato zbog čuvenog Reda Zmaja, čijem redu su pripadali.

Pored ovog značenja, na lokalnom jeziku, ona znači i "đavo", što će Stoker iskoristiti za kasnije stvaranje istoimenog dela. Vlad je bio poznat po svojoj surovosti i nabijanju neprijatelja (Turaka) na kolac. Zbog toga dobija nadimak Cepeš - nabijač. Podaci kažu da je u bici kod Trgovišta nabio preko 20.000 neprijateljskih vojnika na kolac.

Foto: RED/RED

Dvorac Bram je smešten u svima nama dobro poznatoj Transilvaniji, planinskom delu Rumunije sa oko 5 miliona stanovnika. Nedaleko od dvorca Bram se nalazi dvorac Peleš. Jedan raskošni i kraljevski, drugi mračan i misteriozan. Jedan u kom su živeli kraljevi, a u drugom Drakula.

Ono što je zanimljivo, jeste da sam Stoker, autor Drakule, nikada nije posetio, niti video ovaj dvorac. Šta više, nikada nije ni bio u Rumuniji. Jedna od teorija je da i sam Vlad Cepeš, poznatiji kao Drakula, u ovom dvorcu proveo samo jednu noć. Po jednoj od teorija, Drakula tamo nije proveo čak nijednu noć, bar za to ne postoje dokazi.

Godine 1920. zamak je postao rezidencija rumuske kraljevske porodice. Zamak 1948. g. prelazi u ruke komunista, nakon proterivanja kraljevske porodice. Zakonom o restituciji, 2007. g. rumusnka vlada ga vraća naslednicima, da bi 2009. zamak bio otvoren za javnost i danas služio kao muzej, sa postavkama umetničkih predmeta.

Bilo kako bilo, Rumunija može da posluži kao primer odličnog marketinga i brendiranja istorisjkog sadržaja.

Autor: redportal.rs

#Transilvanija

#Turizam

#Vampir

#bram

#drakula

#rumunija

#zamak