Izložba pod nazivom Korona će pokazati bogatstvo različitosti narodnih nošnji naroda Balkana

U Kulturnom centru Srbije u Parizu će se od 28. jula do 27. avgusta održati izložba Pavela Surovog, svetski priznatog grafičkog dizajnera i nagrađivanog fotografa.

Izložba će pokazati bogatstvo različitosti narodnih nošnji naroda Balkana. Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije je pokrovitelj ove bajkovite i fantasmagorične izložbe pod nazivom Corona.

Rad Pavela Surovog je specifična reinterpretacija narodnih nošnji kao nematerijalnog kulturnog nasleđa, koja smelo komponuje tradicionalne elemente prikazijući ih iz originalne perspektive, koja na specifičan način menja estetične i tradicionalne modele. Stavljajući spoj tradicije i duhovnosti u fokus, izložba Couronne (Korona) predstavlja originalne i autentične narodne nošnje Balkana, istaknuto je u Kulturnom centru u Parizu.

View this post on Instagram

A post shared by Pavel Surovi Surovy (@pavelsurovi)

IZVOR: IG / @pavelsurovi

Naziv izložbe Korona, ima trojako značenje: s jedne strane ukazuje na period nastanka kolekcije fotografija, aludirajući na period korone, sa druge na odeždu kraljevskog porekla, a sa treće da na fotografijama dominiraju couronne tj. svadbene krune i oglavlja.

Autor je etnografskim istraživanjem u svojim radovima pokušao da predoči podudarnost arhaičnih narodnih nošnji sa kraljevskom evropskom odorom.

- Posebno bitan element njegovog umetničkog pristupa je poimanje ženske lepote kao neistorijske, odnosno vanvremenske estetske kategorije. Kroz umetničko otkrivanje mističnosti narodnih nošnji, verovanja i mitova iz različitih epoha progovara arhetip Afroditine lepote. Stvara moderni etno art koncept i novi pristup tradicionalnom nasleđu, koji kroz alegoriju spajaju prošlost i budućnost. Njegov rad je plod traganja za idejom večne lepote, za duhovnom inspiracijom kojom je nadahnuta njegova umetnost, za snovima i nedostižnom večnošću, za izrazom koji menja pogled na ženu, religiju, istoriju i tradiciju i, na posletku, za eksperimentom i filozofskom igrom koja provocira i menja ukorenjene dogme i obrasce ponašanja - dodato je u Kulturnom centru.

Pariska publika će imati ekskluzivu da vidi fotografije koje su specijalno pripremljene i fotografisane za Paris.

Parižani će moći videti svoju francusku kraljicu, francusku sveticu Terezu, princezu Mariju Antoanetu, Svetu Mariju Magdalinu, Madam Pompadur, ženu Lujia XIV, francusku groficu i kraljicu sunca obučenih u narodnim nošnjama, koje se toliko približavaju i podudaraju s francuskom kraljevskom odorom sa dvorova a do ovog zaključka sam kao autor i fotograf došao kompleksnim istraživanjem narodnih nošnji Balkana.

- Ovo je veliki dan za Srbiju, grad Novi Sad, Kulturni centar Kisač, Kisač moje rodno mesto, mene lično i celu moju porodicu, jer posle dve godine uloženog napornog rada, novca, skupljanja narodnih nošnji, stvaranja, kreiranja, priče i ličnosti sa fotografija, koje su ovenčane svetskim nagrada su doputovali u mesto svetskih umetnika i stvaralaca kao Salvador Dali i Pablo Pikaso - istakao je srpski fotograf Pavel Surovi.

Autor: Tanjug

#Izložba

#Kulturni centar Srbije u Parizu

#Pavel Surovi

#Srbija

#corona

#fotografije

#korona

#narodne nošnje